Första fotbollsresan till Italien

1998-05-08->11

Tyvärr är korten inte riktig 100 men det är scannade papperkopior. Alla bilder är klickbara för större bild.

Heta grabbar under match

Pitstopp på Arlanda var inte med i beräkningen

Förväntansfulla grabbar på flyget ner

Florens utanför hotellet

Floden Arno vid hotellet

Florens

Florens

Florens

Florens

I januari kom Nils-Erik Eriksson med frågan om vi skulle åka och kolla på fotboll och visst lät det som ett intressant förslag. Efter lite dividerande så bestämde vi att åka till Italien och att vi skulle ta med Kent Oscarsson, Hasse Jonsson och Lasse Palm. Nästa fråga var ”när ska vi åka”?

Efter lite dividerande så bestämde vi oss för att åka i maj när vädret är bra så vi letade på matcher i maj och fastnade för Fiorentina-Lazio 10 maj. Avresedatum fredag 8 maj från Jönköpings flygplats till Bologna.

Fredag 8 maj packar vi in oss i Lasses bil och tar sikte på Jönköping och lämnar Kalmar 07.00. Vi tar ett pitstop på Elektroskandia och ett möte med Lars-Jan Jonmarker. Vi blir bjudna på lunch på 11.45 och rackarn va tiden går fort när det är trevligt. Vi lämnar golfklubben 12.40 och beger oss till flygplatsen. Incheckning senast 13.00 och det visar sig bli riktigt knappt med tiden. Lasse parkerar 12.56 och vi har väldigt bråttom in till incheckningsdisken och den är i princip stängd när vi kommer in men tjejen i disken är snäll och checkar in oss.

Vi får meddelande om att flygbolaget Islandsflug som vi bokat med har gått i konkurs och att vi är ombokade till ett annat bolag men det blir inte direkt till Bologna utan Arlanda för vidare flyg till Bologna. Flighten ska avgå först 15.00 så vi hinner med ett par öl.

När vi ankommer Arlanda är det åter igen väntan på flyget till Bologna då det avgår först 17.45. Vad gör vi då? Joo vi satsar på lite shopping men det skiter sig då det är strejk på Arlanda, det enda som är öppet är ett par restauranger så det blir ett nytt pitstop med öl.

Boarding 17.05 och flyget avgår och vi har det bra på flyget. Nils-Erik kommer på den geniala idén att beställa in GT och straxt därefter tar vi in var sin whiskey.

Landning i Bologna och upphämtning av bagage och därefter ska vi försöka hitta bussen som vi ska åka med ner till Florens men innan dess hinner vi shoppa lite dricka. Väl ombord så rullar vi söder ut och vi sitter lite bakom bakdörren. En kvinnlig guide informerar om vad som väntar oss men det är på Italienska och vi förstår inte ett dugg. Kort därefter tar Nils-Erik tag i saken och går fram säger ”vi har också betalat för resan och vill gärna få lite information på engelska”. Lite motvilligt får vi informationen.

En dryg timma senare är vi framme och blir avsläppta vid järnvägsstationen och vi tar sikte på hotellet vi ska bo på. Efter lite letande så hittar vi rätt och klockan har tickat på till 22.45. Vi är nog lite stökiga men skärper oss bra och går in i lobbyn för att checka in. Lasse och jag går in först och vi möts i receptionen av en lite tjurig gubbe som på engelska förklarar ”sccch, it´s a small hotel, people sleeping and you are late”. No problem, vi lyckas få ut nycklar till ett rum och då kommer Hasse in lite lagom på lyset och går rakt fram till disken och bankar pannan i plingan på disken. Portien blir galen och jag tror knappt vi ska få checka in men det löser sig.

Upp med väskorna på rummet och vi tar en runda på stan. Lite sent käkar vi och det smakar bra.

Lördag och vi har inget planerat så knallar runt i Florens och ser på en hel del historiska platser och monument. Vi besöker Domen och och lite annat att se. Efter lunch så går vi ner till arenan Stadio Giovanni Berta för att köpa biljetter till söndagens match men gubben i biljettluckan ser väldigt förvånad ut och ger oss beskedet att Fiorentina spelar borta mot Lazio i morgon. Snacka om snöpligt. Det stod ju La Fiorentina è accolta dalla Lazio vilket tydligen betyder Fiorentina hälsas välkomna av Lazio.

Lite snopna beger vi oss till järnvägsstationen för att kolla tågtider och det är inga problem, går många tåg till Rom. Vi väljer ett snabbtåg som ska transportera oss de dryga 30 milen på 90 minuter vilket ger en snitthastighet på ca. 200 km/h. Avgång 9.00.

 

Florens Domen

Tillbaka på hotellet och ombyte för kvällen och vi hör ett rackarns liv utanför fönstret, Nisse och jag går fram till fönstret och nedanför går ett antal militärer som verkar ha festat loss. Vi skålar med dem och Nisse bestämmer sig för att bjuda på det sista i whiskeyflaskan och släpper ner den från andra våningen men mottagaren har inget vidare bollsinne och klarar inte av att ta emot flaskan. Synd om så goda droppar.

Vi går förbi ett trottoarstånd där dem säljer matchtröjor. Kent är tveksam vilken tröja han ska köpa men bestämmer sig efter lite funderande på att köpa Fiorentinas. Han köper nr 9 Gabriel Batistuta och säger straxt efter säger han ”vem är Batistuta”?

 

Domen i florens

Söndag och det är tidig uppstigning och frukost innan vi ska åka tåg. Vi har med oss lite färddricka och det visar sig att det är ett direkttåg. Vi åker igenom ett antal tunnlar och den höga hastigheten gör att det slår lock för öronen vid varje tunnel.

90 minuter senare är vi framme på centralstationen i Rom. Vi kliver ut på perrongen och någon säger ”vi tar en taxi” och vips som på tecknad filmer står en chaufför med skärmmössa och erbjuder sin bil till oss. Priset till Olympiastadion är 70 000 lire och vi prutar ordentligt och får ner priset till 40 000 lire. BRA!

 

 

Väl ute vid bilen visar det sig att det är en svartmiklare och han kör en Fiat Uno. Vi trycker in oss i bilen alla fem och det är ordentligt trångt. Nisse sitter vid ena bakdörren och håller krampaktigt i den då det låter som den ska lossna precis när som helst. Vi kommer fram välbehållna och chauffören var vänlig och körde så vi fick se Colloseum.

Vi är framme vid Olympiastadion lite efter kl. 11.00 och först av allt gäller det att köpa biljetter. Vi köper var sin biljett på långsidan på rad 13 nära mitten. Vi kolla biljetterna och det visar sig att Nisse inte sitter med oss vid mitten, han har i kurvan och det blir till att byta och efter lite gestikulerande sitter vi tillammans klockan har tickat fram till 11.30.

 

Florens Domen

Dags för lunch och vi irrar runt lite och hittar en liten trevlig restaurang och det visar sig vara en idrottsrestaurang. Ägaren som möter oss är lite till åren säkert över 70 år och hör ganska snart att vi är från Sverige och börjar prata gamla minnen. Trevligt men frågan är om det är sant allt han säger.

Tiden rullar på och vi lämnar restaurangen 1,5 timma senare och går mot arenan igen. På vägen till arenan handlar vi lite dricka som vi ska ta med till matchen (undra hur vi tänkte, klart vi inte kan och får ta med ölflaskor in). Vi slappar lite i området i gröna gräset vid arenan.

 

 

Glenn uppe på Domens terass

Lasse uppe på Domens Terass

Utsikt över Florens

Utsikt över Florens

Shopping av fotbollströjor i Florens

Lunch i Florens. Lasse, Hasse, Kent, Nisse och Glenn

Snabbtåg till Rom, 31 mil på 1h 35 min

Roms centralstation. Lasse, Kent och Nisse

Olympiahuset i Rom

Träningsarena i Olympiaområdet

Olympiaområdet i Rom

Nisse och jag ska gå på muggen lite efter 14, vad vi letar efter en mugg, Nisse får syn på en trapp upp till wc och vi väljer den. Vi pinkar och Nisse säger ”det finns en bar till vänster där borta, ska vi inte ta en öl”? Sagt och gjort, Nisse handlar öl och jag hör att det är tennis lite längre in. Vi kommer in på huvudarenan via muggen och baren och får kolla på bra tennis. ”Dom är rätt bra” säger Nisse varpå en killa bakom oss säger på svenska ”klart dom är bra det är ju Italien open”. Vi kollar vidare och dricker ur vår öl innan vi går tillbaka.

När vi kommer tillbaka undrar dom var vi varit ”kan väl inte ta en hel timma att pissa”. Vi bestämmer oss att gå in redan lite efter kl. 15 och har lite att kolla på innan matchen startar kl. 16.00.

Vi har köpt lite öl innan som vi har druckit i parken men det är var sin kvar som vi tar med in men det går inte ”no birra” är beskedet vi får och bestämmer oss för att dricka ur de som är kvar. Det står lite poliser och kollar oss och sedan släpper dom in oss och skrattar. Nisse och jag köper var sin Laziokepa som är ett bra köp då vi sitter i solen.

Väl inne på arenaområdet kollar vi runt och går in på läktaren och knallar allra högst upp. Riktigt mäktig arena som tar 84 000 åskådare och vi sitter riktigt bra. Matcen rullar på och Fiorentina är det bättre laget och har i princip avgjort matchen efter första halvlek då ledningen är 1-3 efter mål av Oliveira (12), Edmundo (24), Batistuta (41) och ett självmål till reducering.

I paus går vi ut på arenan och kolla souvenirer och jag hinner med att köpa 10 st Kahlúa som säljs i något som liknar hagelpatroner och innehåller 5 cl Mexikansk kaffelikör.

Rui Costa avslutar målskytte i matchminut 77. Batistuta är matchens gigant och ligger bakom det mesta i anfallsväg för Fiorentina. I och med segern inför 39 929 åskådare säkrar dessutom Fiorentina en plats i UEFA.

Målen från matchen kan ni se här. Lazio – Fiorentina

Efter matchen när vi kommer ut är det stört omöjligt att få tag på en svarttaxi så det får bli en officiell taxi. Det visar sig att ingen taxi tar alla fem så det får bli två Merceders. Taxin till stationen kostar 18 000 lire per st, snacka om att vi blivit lurad långt upp på läktaren av svartmiklaren.

Vi kliver ur taxin 18.30 och har 2,5 timma på oss att äta middag innan tåget går 21.05. Vi går ett par kvarter och hittar en liten trevlig restaurang och äter riktigt gott. När vi är klarar och har bara kaffet kvar ska nisse köpa röka och ger sig ut på gatorna. Nisse är säkert borta 20 minuter innan han kommer till baka med en konstig historia. När han går till tobaksaffären är det helt tomt på gatan och när han kommer ut efter inköpet kommer polisen med alla Fiorentinafansen och ”vallar” dem ner till stationen och Nisse står på översta trappsteget in till en port när dom passerar. Konstigt upplevelse.

Vi betalar och beger oss mot stationen då vi kommer på att vi måste köpa öl till tågresan. Lasse och jag går in i en tobaksaffär, vi köper 10 öl 63 cl och 1 liter Jäger men vi kan inte betala där vi beställer utan ny kö för att betala. Tiden går och det börjar bli knappt med tid innan tåget går. Efter ett evinnerligt köande så betalar vi och får våra flaskor men nu är det bara minuter till avgång och det blir att springa. Kent har varit förutseende och kollat upp spår och vagn. Spår 8 och vagn 3. Jäklar var vi springer och hinner fram innan tåget gått men tyvärr är tåget långt och vagn 3 är i främre änden på tåget, klockan tickar på och står på 21.04 när Nisse säger ”vi kliver på nu på denna vagn” och det visar sig vara ett bra val, Nisse står i princip med ena foten inne i vagnen oen ena utanför när tåget börjar rulla. Puh det var nära.

Vi går igenom tåget fram till vagn 3 och hittar våra platser och där sitter en Italienare bredvid oss. Efter ett tag bjuder Kent honom på lite Jäger men han bara grymtar lite tjurigt men vad gör det? vi har trevligt i alla fall. Lite konstigt är att på hemvägen kör vi inte igenom några tunnlar, det slår inte lock för öronen en enda gång, kan det bero på drickat?

När vi är framme i Florens tar vi en sista runda innan vi går till hotellet och gör klart för morgondagens hemresa.

Måndag och hemresa, buss upp till Bologna och flyg till Arlanda men det är inte bra, vi har ju bilen i Jönköping. Byte till inrikesflyg till Landvetter Göteborg och därifrån buss till Jönköping och vi är framme i Jönköping vid midnatt.

Bilresa hem och en otroligt rolig resa vi varit med på.

Tack Nisse, Hasse, Kent och Lasse för denna tripp.

Öl innan match. Hasse fluktar, Kent solar, Lasse och Nisse svalkar sig med öl i skuggan

Öl fick vi in ta in så vi dricker upp den, polis bevakar oss

Glenn inne på Olympiastadion

Arenan fylls på

Laziofansen anländer

Förmatch

Vy från Olympiastadion

Vy från Olympiastadion

Avspark Lazio-Florens

Heta grabbar under match

Olympiaområdet från arenan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *