Div. 4 Elit Östra

Smålands FF har fastställt serieindelningen för 2011 och det blev lite förändringar mot förslaget. Vetlandalagen FF och GIF flyttade över till den västra Elitfyran. Östra Elitfyran kommer att bli en tuff drabbning och jag bedömer den som tuffare än den västra. Kan kännas lite orättvist att samtliga degraderade lag från div 3 hamnar i östra och bara ett uppflyttat från 4:an (Bergkvara AIF) medan det i den västra inte finns något degraderat lag och hela 4 uppflyttade.  Östra Elitfyrans 3 degraderade lag låg 2010 i samma div. 3-seri, nämnligen div. 3 Sydöstra Götaland. Emmaboda och Räppe åkte ur direkt med bara en säsong i div. 3 och Älmeboda/Linneryd klarade inte av kvalet.

Älmeboda/Linneryd sjunker lika snabbt i seriesystemet som laget klättrade under en period. 2004 vann laget div. 4 Sydvästra och 2005 kniper laget en kvalplats till div.3 Östra Elit och kvalar sig upp genom 2 vinster och en förlust. Som nykomling i div. 3 överaskar man de flesta lagen och vinner div. 3 Sydöstra Götaland 3 poäng före Lindsdals IF och div. 2 är ett faktum. Uppflyttning 3 år irad är ingen dålig resa. 2007 blir däremot tufft och sista-placeringen är ett faktum med endast 4 vinster och totalt 16 poäng. De kommande 3 åren kantas av negativ kvalplats och 2010 gick det inte längre, sist i sin kvalserie.

Tittar vi vidare på de andra 2 degraderade div. 3 lagen lagen Emmaboda och Växjölaget Räppe ser det lite annorlunda ut.

Emmaboda klarade som nykomling  sig inte kvar. Emmaboda knep 2:a platsen bakom Färjestaden 2009 i Östra Elitfyran och direktuppflyttades. 2008 spelade Emmaboda i Elitfyran och året innan, 2007 vann laget div. 4 Sydvästra i stor stil hela 9 poäng före  Virestad. Backar vi bandet några år så stoppar vi på 2003 då laget vann div. 5 och tog steget upp i 4:an.

Sista degraderade lag att analysera är Räppe GoIF. 2009 vann Räppe den Västra Elitfyran men liksom Emmaboda blev det bara ett år i div. 3. 2008 vann laget div. 4 Sydvästra och som Ni säker redan märkt gick tåget rätt igenom elitfyran. 2006 vann laget div. 5 södra och det blev bara 2 år i div. 4. Backar vi längre tillbaka i tiden så spelades det div. 5 fotboll ett flertal säsonger på Räppevallen, under senare år har dock vissa matcher spelats i Tipshallen i Växjö.

Sista ”nya” lag i Östra Elitfyran är nykomlingen Bergkvara AIF. Bergkvara vann div. 4 Sydöstra i stor stil med hela 6 poäng fler än tvåan IFK Oskarshamn. 2009 tvingades laget kvala för att hänga kvar i 4:an och via två 1-0 segrar bärgades platsen i fyran. 2008 vann Bergkvara div. 5 sydöstra. Dessförinnan var Bergkvara ett stabilt mittenlag i div. 5 under många år. Kalmar FF bekantingen Jon Björklund och Billy Lansdowne Jr var starkt bidragande till seriesegern.

Vad kan vi utläsa av detta då? De ”nya” lagen i elitfyran har tagit lite olika vägar till elitfyran men gemensamt för dessa är att det åkt upp och ner ett antal gånger, dock har Bergkvara bara åkt upp. Det kommer att bli ett intressant fotbollsår i div. 4 Östra Elit. Nedan ser Ni den kompletta seriesammanslutningen och om drygt 9 månader finns årets facit.

Jag ska försöka analysera av lagen i serien och sammanställa trupp förändringar samt kanske i framtiden ge mig på att tippa årets Elitfyra. Håll utkik på denna blogg som jag ska försöka hålla vid liv.

 • Bergkvara AIF /div 4)
 • Emmaboda IS (div 3)
 • FK Älmeboda/Linneryd (div 3)
 • Hovmantorps GoIF
 • Högsby IK
 • Kalmar AIK FK
 • Kalmar Södra IF
 • Räppe GoIF (div 3)
 • Smedby BoIK
 • Tingsryd United FC
 • Tjust IF FF
 • Växjö Norra IF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *