SJ SJ Gamle vän

Åkt med SJ Kust till Kust, dvs. Kalmar-Göteborg-Kalmar och det har funkat perfekt. Framme i Göteborg på utsatt tid och hemresan flyter på som den ska.

SJ får mycket skit men det är många yttre faktorer som påverkat SJ. Avregleringen var en katastrof för oss tågresenärer. Hur kan någon tro att det ska bli bättre när det avregleras, nej, det hade varit klart bäst om Staten skött allt, dvs. vi skattebetalare.

År 2000 kom bolagiseringen och SJ klövs i sina beståndsdelar. Godstrafiken övertogs av Green Cargo och efter det har inget gods kommit fram som tänkt. Fastigheter, parkeringar mm överfördes till Jernhusen och så även stora delar av SJ:s kapital, all mark och alla fastigheter. Idag är värdet ca. 6 miljarder kronor. Hade inte SJ styckats hade delar av dessa pengar kunnat användas till upprustning av järnvägsnätet vilket naturligtvis inte är möjligt. Service och underhåll (verkstäder) övergick till EuroMaint, TrafficCare sköter städningen, Unigrid AB ansvarar för datafrågor, Compass Group i England övertog Restaurangerna är tack och lov är serveringen åter i SJ sköte.

Inte nog med detta, avregleringen är inte fullt genomförd än men det finns ca. 25 andra aktörer som kör tåg på ”våra” spår. Danske Stadsbaner kör i Götaland, Svenska Tågkompaniet AB som ägs av Norske Stadsbaner kör i bl.a. Mellansverige och Dalarna och södra stambanan trafikeras av Veolia som ägs av Franska staten.

Trafiken på spåren är avsevärt större än vad som var tänkt när de byggdes på 1800-talet, visst har upprustning gjorts men trängseln har ökat. En sträcka i Stockholm mellan Centralen och Slussen trafikerades av 10 tåg per dag när sträckan byggdes och på de spåren går det nästan 600 tåg i dag.

SJ har ingen trafikeringsplikt längre och det finns risk att olönsamma sträckor läggs ner. Däremot finns krav att avkastningen ska vara >10% på eget kapital efter skatt under en konjunkturcykel. Tufft krav! Förr i tiden kunde alla kräva ansvar av SJ men det går inte idag men det är ändå SJ som får all kritik.

Nya tåg har införskaffats men tyvärr är dessa inte tillverkade i Sverige och ännu mer pengar och jobb försvinner utomlands. Våra fina X2000-tåg är slitna efter drygt 20 års drift och måste renoveras eller bytas ut och detta kommer säkert att läggas utanför våra gränser.

Som om inte detta var nog, under 2010 slogs banverket ihop med vägverket och Trafikverket blev resultatet. Staten har i åratal sparat på anslagen på investeringar och underhåll av järnvägsnätet och i dag har Sverige det sämst underhållna järnvägsnätet med jämförbara länder. Som om inte detta var nog, extraanslaget  på 600 miljoner kronor som utgått de senaste åren försvinner och till nästa vinter finns risk att punktlighet och kaos åter uppstår vid kommande snöoväder.

Det var inte bättre förr men det är sämre nu…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *