Besök på Auschwitz

2011-10-19 Bielsko-biala

Auschwitz mest kända skylt

Efter frukost på hotellet är det bussfärd till Auschwitz eller rättare sagt till Oświęcim i södra Polen. Vi åker på riktigt fina vägar och känslan är att uppfräschningen inför Fotbolls-EM 2012 är i full gång.

Vi ankommer till Auschwitz lite innan kl. 11. Vår värd har bokat egen guide och det visar sig att det är en polack som pratar bra svenska efter tre års studier i Uppsala.

Vi får en ordentlig historisk genomgång av koncentrationslägret som Tyskarna hade verksamhet i från 1940 till januari 1945. Det är en lite skrämmande upplevelse vi får vara med om och närvaron förstärks genom fuktigt höstväder.

Vilka hemskheter som föregicks här, får rysningar i kroppen.

Polackerna är fortfarande av försåtliga skäl fortfarande bittra på tyskarna och alla polska barn har på skolschemat att besöka Auschwitz för att inte det polska folket ska glömma vad som hände.

Vi bjuds på en riktigt god lunch innan vi transporteras till  Auschwitz II-Birkenau. Egentligen är det replica av av hur barackerna såg ut men alla originalbarackerna förstördes på 50-talet under några stränga vintrar.

Vi får även här en grundlig genomgång och det är gripande hur grymt det måste varit här på 1940-talet.

Efter fem timmar åker vi vidare till Bielsko-biala där vi ska bo på Papuga Park Hotel och även här bor vi riktigt bra.

I morgon är det hemresa som står på programmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *