F1-kvalet med Red Bull, Ferrari och MC Laren

Pole Position är viktigt att ha i Formel 1, flera Pole Position har gett seger i loppet. Det finns många likheter mellan ett elitseriekval och en Formel 1 tävling. Inom hockeyn finns inget som heter Pole Position men frågan är om inte det är det hela säsongen handlat om. Träning och åter träning för att slutligen kvala till race och det är vad de sex lagen i kvalserien gjort dock på lite olika sätt. De 4 allsvenska lagen tränade i grundserien för att under slutklämmen av allsvenskan kvala till en bra position. Örebro var det allsvenska lag som kvalade bäst med Leksand straxt bakom. BIK Karlskoga tränade bra men räckte inte riktigt till när det gällde. Rögle är det lag som överraskade i förkvalet. Djurgården och Timrå tränade på ett lite annorlunda sätt, tufft motstånd i form av lag som vill vinna SM-guld. När kvalserien inleddes så var helt klart Djurgården i Pole Position med Timrå på rutan till vänster i första startledet. I andra ledet till höger startar Örebro med Leksand bredvid i ytterrutan. I tredje och sista ledet startar BIK Karlskoga och Rögle. Djurgården och Timrå startar i första ledet och  representerar Red Bull med Sebastian Vettel i Timråbilen och Mark Webber i Djurgårdsbilen. Örebro och Leksand representerar Ferrari med Felipe Massa i Örebrobilen och med Fernando Alonso i Leksandsbilen. Mc Laren rattas av Lewis Hamilton i Karlskogas bil, Jenson Button sitter i Rögles ekipage. Hur gick kvalet till? Red Bull återigen snabbast i kvalet och kör övertygande, Mark Webber har bra fart och har  Pole Position medan Sebastian Vettel har lite struligt i kvalet men lyckas ända knipa andraplatsen. Felipe Massa överraskar de flesta och startar som nummer tre med Fernando Alonso vid sidan i samma startled. Lewis Hamilton är som alltid aggressiv i kvalet och är bara några ynka tusendelar bakom Fernando Alonso i tredje led. Jenson Button kör alltid smart och försiktigt, i kval så väl som i race. Bromsar lite tidigare men har mer fart ut ur kurvorna vilket oftast är att föredra. Fernando Alonso är dock inte speciellt orolig, vet att han brukar vara startsnabb och ofta plocka placeringar de första kurvorna. Fernando Alonso är snabb i starten även denna gång och startar med en trepoängare men tappar i andra kurvan. Jenson Button får en kanonstart och  är snabbt uppe i ledningen efter de två inledande kurvorna. Mark Weber får däremot en katastrofal start och tappar direkt och får kämpa om sin placering, än värre är det för Felipe Massa som hamnar sist och är hjälplöst efter. Sebastian Vettel kör stabilt och är uppe i ledningen efter kurva tre och allt flyter på som det ska och efter sju kurvor ser det ut som segern är i hamn. Kurva 3, 4 och 5 är mycket jämt mellan bilar, en Red Bull, två st Mc Laren och en Ferrari kämpar om placeringarna där Jenson Button visar sig starkast. Plötsligt händer något  med Vettels bil och de andra knappar in, främst Jenson Button som ligger precis bakom Vettel efter åtta kurvor. Mark Webber hamnar på efterkälken i kampen med Fernando Alonso och en pallplats är helt omöjlig efter åtta kurvor. Fernando Alonso tar sista chansen att haka på. Lewis Hamilton har struligt och hans chanser är stängda då han hamnar bakom Mark Webber. Med två kurvor kvar så är det fördel Vettel med Jenson Button jagande. Fernando Alonso har planer på att stressa de båda ledarna Vettel och Button, och i kurva nio finns chansen. Två kurvor kvar och snart vet vilken ordning förarna ska bestiga pallplatsen. Spännande avslutning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *