Guidad tup på Manhattan

fredag 18 maj 2012, NewYork, USA

Manhattan från Empire State Building

Christina vid Strawberry Fields

Fredagen startar med frukost på hotellet och för ovanlighetens skull så ingår frukost på Salisbury Hotel. Frukosten är inte som en svensk hotellfrukost men är ändå till belåtenhet. Dt finns bröd, yoghurt, ägg, korv mm. och det bästa av allt är att dem har en pankaksmaskin. Har aldrig sett en pankaksmaskin tidigare men den funkar prickfritt. Ställ en tallrik (av papper naturligtvis) på avsedd plats och tryck på den gröna knappen. 90 sekunder senare trillar en perfekt gräddad pannkaka ner på tallriken som är 7-8 mm tjock. Bredvid finns honung och sopar att välja mellan, riktigt amerikanskt.

 

 

 

Strawberry Fields – Imagine

Lite efter 08.00 lämnar vi hotellet för en promenad ner till 44th Street där bussen för guidade turen avgår. Fem timmar är avsatt för denna busstur som ska avgå 08:30. Det visar sig att det är samma guide som mötte upp oss på flygplatsen och förväntningarna steg direkt och det visar sig att det är samma kvalité på denna tur, han är riktigt bra. Han kom till New York för 12 år sedan och skulle bli skådespelare på någon teater och det blev också några mindre roller innan det blev guider som tog över. Han berättar en massa historier och jag undrar om de verkligen är sanna, några är säkert den men andra mer tveksamma.

Lummigt och grönt på Manhattan och i Harlem

Lite snirklande i Midtown till att börja med innan vi åker norrut på västra sidan av Central Park. Första stoppet är vid Dakota Building på W72nd Street där John Lennon mördades 1980. Yoko Ono bor fortfarande kvar. Vi får chansen att gå in i Central Park och till Strawberry Fields där det finns en minnesplats för John Lennon.

Bussen går vidare norrut till Harlem på norra Manhattan. Ett område som tidigare var mycket kriminellt och det bodde mestadels svarta invånare men numera är det väl städat på de kriminella och numera bor det ca. 40% vita i Harlem. Efter Harlem går bussen söderut på 5th Avenue och ett stopp på de mest exklusiva shoppingområderna ger oss möjlighet att kolla runt i 30 minuter. I samband med detta stopp berätta guiden att allt går att köpa på Manhattan i alla fall nästan allt.

 

Fisk och skaldjursmarknad i China Town

När vi kliver ombord kommer nästa historia som kanske är sann, kanske inte. ”För något år sedan så ringde en person till polisen och sa att det simmar en alligator i Central Park. Näe säger polisen, det finns inga Alligatorer i Central Park. Någon dag senare ring en annan person med samma meddelade och svaret blir det samma. Ytterligare en person ringer in och då börjar polisen att fundera på att det kanske är sant. Polisen ger sig ut i båt Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir och efter ett tag kommer två gula ögon simmande mot dem och det visar sig vara två Aligatorögon”. Sant eller inte men en kul historia.

Grodor till försäljning i China Town

Efter detta är det China Town som är nästa mål och detta stopp erbjuds på 60 minuter egen tid. Vi kollar in i diverse fisk och skaldjursaffärer vilket är väldigt speciellt. Vidare går bussen via Battery Park vidare norra till gatan där vi klev på och 14:45 kliver vi av bussen som tog lite längre tid än beräknat men det gjorde inget.

 

Christina fascinerad av stor lastbil

Vi äter en lättare lunch och strosar runt i kvarteren i Midtown och vi kollar på alla höga hus vilket är mäktigt. Jag tittar upp och säger ”Jäklar vilket högt hus” varpå vi svänger runt gathörnet och det visar sig vara Empire State Building. Vi blir tillfrågade om att köpa biljetter till våning 86 men avböjer och väljer att gå in i byggnaden för att se om det är mycket folk vilket det visar sig att det inte är. Vi löser två st biljetter till 86:e våningen som kostar 17$, möjlighet finns att köpa till de sista våningarna till 102 för 15 $ men vi avböjer detta erbjudande. Förvånansvärt lite folk som vill up och 15 minuter senare kliver vi ut på 86.e våningen efter en hissfärd på knappa minuten. Utsikten är häftig och magnifik. Vi stannar en dryg timma innan vi tar hissen ner.

Parkeringsställage på Manhattan

Lite snirklande utan speciellt mål är ganska skönt och då får vi syn på en annorlunda parkering, liknar mest ett pallställage och med hutlösa priser för att parkera men som guiden sa, Har du ingen bil i Amerika fråga den dig ”Vad är det för fel på dig” men på Manhatta frågar dem dig om du har en bil ”Vad är det för fel på dig”. Kanske sant med tanke på parkeringsavgifterna.

 

P-avgifter på Manhattan

Vi bestämmer oss för att äta kvällsmiddag och vi intar denna på Heartland Brewery som ligger i Empire State Bilden och vi blir inte besvikna. Efter middagen drar vi oss mot hotellet efter en dag på Manhattan som vi kommer att minnas.

I morgon är det södra Manhattan och Ellis Island som står på programmet.

 

 

 

Glenn & Christina på våning 86 i Empire State Building

Flatiron Building från Empire State Building

Dagen avslutas med mat & dryck på Heartland Brewery

Chrysler Building

New York Yankees Clubhouse på Mantattan

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *