Ellis Island

lördag 19 maj 2012, NewYork, USA

Ellis Island

Frihetsgudinnan

Biljetten till Statue Cruises kostar 13$

Lördagens huvudmål är Ellis Island vilket är Immigranternas första kontakt med Amerika. Det var hit som i princip alla kom innan dem släptes in i landet. Men innan vi kan gå ombord på färjan som ska ta oss till Ellis Island och även till Liberty Island där Frihetsgudinnan hälsar Immigranterna välkomna till USA.

Vi startar som vanligt med hotellets frukost och tar därefter tunnelbanan ner till Down Town och är nere på södra Manhattan lite efter klockan 08:00. En kaffe på Starbucks som sitter fint innan vi beger oss till Battery Park där vi ska köpa biljetter. Eftersom vi är tidigtpå plats kommer vi med första båten som lägger ut från Status Cruises. Båten är fullbokad och stävar mot första stoppet på Liberty Island och vi seglar för bi Ellis Island vilket ger en blick över hur det kan sett ut för de nya Amerikanarna. Ser inte ut nu som för cirka 100 år sedan men ack så häftigt.

Glenn & Christina framför Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan hälsar oss välkomna i all sin prakt och är riktigt stor när vi kommer nära henne. Vi kliver av båten och får tillbringa hur många timmar vi vill, enda tiden ätt passa är sista båten för dagen som avgår 20:00 men så länge tänker vi inte stanna.  Vi tillbringar en dryg timma innan vi går ombord igen för vidare transport till huvudmålet som är Ellis Island. Det är svårt att förstå hur det var att komma till Amerika och att först kliva iland på Ellis Island för att bli godkänd att komma in i landet. För att komma in måste alla genomgå läkarundersökning och kunna visa upp en 10$ sedel samt ha en trovärdig anledning att släppas in. Detta kan ta några dagar innan nästa färd går till Manhattan.

Hamnen öppnades 1 januari 1892 och mycket är bevarat som det såg ut innan det stängdes 29 november 1954. Ca. 12 miljoner människor passerade Ellis Island och 2% av alla som anlände nekades inträde till USA och skickades hem. Det finns även ett ”office” med datorer för att söka släktingar som ankom hit. Väl värt ett besök.

Christina vid entren till Ellis Island Immigration Museum

Skyline Manhattan

Återfärden till Battery Park ger en härlig skyline över Manhattan och vi är tillbaka efter drygt fyra härliga timmar på historisk mark.

Efter denna fantastiska förmiddag är vi hungriga och intar en lunch på The Beer Garden och det slänger även ner en öl i det fantastiskt vackra vädret. Vi planerar för vad vi ska göra denna eftermiddag, kollar kartan för att se vad som lämpar sig bäst och valet faller på Brooklyn Bridge. Frågan är vilken väg vi ska ta? Längs kusten eller ska vi gå via finansgatorna? Vi väljer båda alternativen, till en början mot finansdelen för att senare gå mot kusten och därefter trapporna upp till bron. Inte den närmaste vägen men vi får se det mesta som vill se i denna delen av Manhattan. Väl på Wall Street är det mycket folk och vi är nöjda med valet av väg.

Planering av eftermiddagens strapatser

Vi tar sikte mot bron och tar vägen via Wall Street för att kolla till den välkända finansgatan. Efter knappa två timmar är vi framme vid bron och det är inte det lättaste att ta sig upp till bron då det är reparation av trappan som vi siktat in oss på men efter lite trixande har det löst sig.

Brooklyn Bridge är en bro som byggdes i slutet på 1800-talet och som stod färdig den 24 maj 1883 och med tanke på att bilen endast fanns i tanken så måste detta varit en gigantisk bro. Bron är drygt 500 meter lång och det finns en gång/cykeldel samt bilväg med tre filer åt vardera håll så snacka om att bygga för framtiden.

 

 

Christina på Brooklyn Brige

Väl över på Brooklyn-sida väljer vi att gå söderut (vi borde gått norrut) för att plåta några härliga bilder över södra Manhattan.

Efter någon timma så tar vi en tunnelbana upp mot Midtown och en välbehövlig paus på hotellet.

Kvällen avslutas med en härlig middag och lite strosande i området runt Times Square.

See you tomorrow!

Glenn & Christina med Brooklyn Bridge och Manhattan i bakgrunden

Vi avslutar kvällen på Times Square och Christina ser ut att ha trevligt

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *