Ground Zero och Macy’s – Världens största varuhus

måndag 21 maj 2012, NewYork, USA

9/11 Memorial – En stor park med 2 ”bassänger” där tornen stod.

FN-huset

Dagen huvudmål är 9/11 Memorial och Ground Zero och det kan väl inte finnas någon som inte har koll på vardera är. Men innan vi beger oss ner till södra Manhattan är det ett besök vid FN-huset som ligger intill East River. Även detta hus är högre men inte som många andra av byggnaderna på Manhattan. Vi kommer inte in i byggnaden men väl i området runt byggnaden. Det är ett väl bevakat område med kameror precis överallt.

Efter detta tar vi tunnelbanan ner till södra Manhattan och vi kliver av på Cortland Street. Vi bedömer att detta är bästa hållplatsen för att komma så nära 9/11 Memorial som möjligt. En kort promenad och vi är framme vid platsen där tvillingtornen stod.

 

Brandskadat träd som överlevde attentatet

Tyvärr är vi inte riktigt pålästa och vi har totalt missat att vi skulle bokat biljetter till minnesparken och köerna är riktigt långa och säkert två timmars kö för att komma in. Vi bestämmer oss för att att gå runt området för att försöka få se så mycket som möjligt. När vi nästan gått varvet runt är det en karl på andra sidan avspärrningen som ropar på oss och frågar om det är något vi undrar över. Vi säger att vi fullständigt missat att vi skulle beställa biljett på nätat varpå han säger ”Vi har 50 st extrabiljetter idag” och ger oss 2 st entrébiljetter. Snällt!

Vi är inne på området några minuter senare och det är en väldigt vacker park som är uppbyggd samtidigt som det är gripande att se alla minnesmonument över attentatet. På platserna där de två tornen stod finns två st bassänger som är omgivna med kant i brons som har alla namnen på de omkomna ingraverade.

Gripande vid Ground Zero

Det finns även ett  träd bevarat som överlevde katastrofen. Vi tillbringar ett par timmar inne på Ground Zero innan vi lämnar området för att ta oss upp till Mid Town igen men först hinner vi med lite shopping på ett Outletvaruhus. Vi handlar inte så mycket men kul att se kommersen som är ganska intensiv. Vi beger oss mot en tunnelbanestation och satsar på Wall Street. På vägen till tunnelbanestationen passerar vi byggandet av nya tornet .

Nya byggnaden One World Trade Center

Det kommer förmodligen aldrig att byggas några byggnader där tornen stod men på en tom alldeles intill uppför ”Nya World TradeCenter” eller som del heter ”One World Trade Center” och blir för några dagar sedan högsta byggnaden i USA. När det står färdigt kommer det att vara 1772 foot högt och höjden är till minne av självständighetsförklaringen.

Vädret har återigen blivit bättre och solen har återkommit och så även värmen vilket är skönt. Vi har inte speciellt bråttom och hinner med en drickapaus och även en sen lunch vilket inte är fel efter allt gående. Tiden går fort när det är trevligt och vips är det reda sen eftermiddag. Under lunchen bestämmer vi oss för att även kolla in Macy’s som är Världens största varuhus. Inte för att vi ska handla något speciellt men det spelar ingen roll, finns världens största varuhus i vår närhet ska vi naturligtvis besöka det.

Wall Street

När vi ska köpa biljett till tunnelbanan så funkar inte mitt kreditkort i automaten och jag tar mitt andra kort och det funkar inte heller. Och till råga på allt elände så är det samma resultat med Christinas kort. Vi får köpa biljett i en bemannad kiosk och det visar sig att det är billigare än i automaten, konstigt.

Vi får ett plastkort och går mot passerkontrollen men det är verkligen motigt, vi kommer inte förbi med detta kortet heller. Då hör vi med stark stämma ”Do you have problem, Sir” Jag ger kortet till den hjälpsamma vakten som är gigantisk, säker 2 meter lång och 150 kg. Inte heller han lyckas öppna grinden med kortet och trotts att det bara är ca. 30 meter till perongen så känns det kört. Han plockar upp sin nyckelring modell större med kanske 100 nycklar i och med ett passerkort också. Han drar kortet varpå grinden öppnar sig och jag börjar gå. Då

unnelbanestationen med en kul händelseT

fullständigt vrålar han ”STOP” och jag blir skiträdd och även ett 50-tal väntande resenärer påperongen blir livrädda, tror säkert det är ett terrorattentat. Jag vänder mig om mot honom varpå han säger mjukt och vänligt ”Ladies first” och så ger han upp ett asgarv. Undra vad han säger till familjen på kvällen där hemma? ”Nu fick jag några turister igen”. Christina säger lite skämtsamt ”tycker det luktar skit, gjorde du ner dig”? En kul grej i alla fall.

Vi åker tunnelbanan upp till 33 Street och tillbringar någon timma på Macy´s. På Macy´s finns världens äldsta rulltrappa som fortfarande är i drift. Kul.

Kvällen avslutas med en god köttbit och gott vin och vi hinner även med ett besök på Times Square på vägen tillbaka mot hotellet.

Empire State Building

See you tomorrow.

Go natt!

Världens äldsta rulltrappa finns på Macy´s

Snygga Mustanger finns även på Manhattan.

Disneys butik på Times Square

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *