EM, Silly och La Masia

Italien visar upp sitt allra bästa fotbollskunande och ger egentligen inte England en chans att vinna kvartsfinal 4. Italien har klart flest chanser även om England inte var chanslösa. Något mål blir det dock inte under ordinarie tid och även förlängningen blir mållös vilket innebär en oviss straffläggning. England är inte speciellt framgångsrika i straffavgörande och har bara en vinst via straffar. Detta fenomen skulle visa sig fortsätta. Balotelli börjar med en säker straff för Italien, Gerrard ger England fortsatt hopp. Andra omgången inleder Montolivo inte bättre än att bollen går utanför, Rooney är säkerheten själv och allt ser bra ut för England men ack så fel. Tredje omgången är Pirlo show då Pirlo retfullt chippar in Italiens andra mål, Young skickar sin straff i ribban och det är utjämnat. I fjärde omgången tar Italien åter kommandot då Nocerino är säker på sin straff, Cole slår en bedrövlig straff som Buffon räddar. Diamanti sätter Italiens femte straff och Englands saga är all denna gång. Att Italien går till semifinal anser jag rättvist då Italien var närmas segern under matchen eller vad sägs om följande siffror i Italiens favör. Skott på mål 15-2, skott utanför mål 13-5, ramträffar 2-0, lyckade passningar 85%-68%, bollinnehav 65%-35%.  Med andra ord inget snack. Nu väntar Tyskland för Italien i semi och det lä säkert bli en helt annan matchbild med Tyskland som bollförande lag och Italien som det defensiva laget.

Lite kuriosa i statistikens anda är att Xavi hyllas som passningsgeni och väldigt många sågar Busquets som fotbollspelare men jag avser att Busquets är en av världens bästa mittfältare kanske rent av den bästa (Iniesta går som forward). Lyckade passningar i EM för Xavi är 425 av 474 försök ger en passningsprocent på 90 %, motsvarigheten för Busquets är 333 lyckade passningar av 360 möjliga vilket innebär en passningssäkerhet på hela 93 %. Imponerande. Här har svenska fotbollsspelare mycket att lära.

Sommarens Silly Season i lokalfotbollen närmar sig och det kommer säkert att hända en del klubbyten som förvånar somliga.

Internationellt börjar det också att röra på sig bland spelarna eller vad sägs om dessa rykten:

  • Arjen Robben uppges vara på väg till Matchester City i utbyte mot Edin Dzeko.
  • Luka Modric sägs vara nära Real Madrid och i utbyte så skulle Tottenham få bl.a. Ricardo Carvalho.
  • Real Madrid har även kontaktat Carlos Tevez och Manchester City uppges vara intresserad om de får köpa loss Robin van Persie från Arsenal. 200 000 £ erbjuds van Persie i veckolön.
  • Kaka återvänder till Milan efter 3 säsonger i Real Madrid.
  • Gareth Bale har bestämt sig för att stanna kvar i Tottenham, både Barcelona och Manchester City har visat intresse för 22-åringen.
  • Roberto Soldado har förlängt med Valencia och skyttekungen har skrivit på fram till 2017.
  • John Guidetti är nära Fiorentina.
  • Edison Cavani står högt på Juventus önskelista och ska det bli verklighet så får Juve punga ut med 600 Mkr.

Leo Messi slutar den gångna säsongen med smått osannolika 82 mål. 73 för Barcelona och 9 för Argentinas landslag. Oslagbart. Messi har gjort 26 mål i landslaget och med det är han 4: genom tiderna efter Maradona (34) Crespo (35) och Batistuta (56). Messi som bara är 25 år kommer säkert att göra fler mål för både Barca och landslaget, var så säker.

Av Barcelonas 190 mål den gångna säsongen 2011/2013 har hela 79 % producerats av spelare från La Masia dvs. egna fotbollsakademin. Av lagets 21 fotbollsspelare är det hela 12 st som kommer från La Masia och dessa står alltså för 79 % av målen, inte dåligt. Aldrig tidigare har La Masia spelat en så viktig roll för Barcelona.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *