Tungt men nu börjar det arta sig

Hockeylivet har varit tungt senaste månaden eller rättare sagt sedan den mörka torsdagen den 2 april. Senaste blogginlägget handlade om vi ska möta i direktkvalet och jag förutspådde Mora men vi fick mardrömmen Malmö. De flesta var livrädda för Mora men för min del var Malmö värsta tänkbara och så blev det också. Ett Malmö som skulle visa sig dra det längsta stråt och således spela SHL till hösten medan vi får lira på elitens baksida, men skam den som ger sig. Vi Leksingar är luttrade och kommer tillbaka.

Tore Jobs är i full gång att bygga kommande säsongs lag och det går delvis bra men även ganska trögt. I skrivande stund har vi tappat hela 19 spelare som spelade i direktkvalet plus de spelare som lämnade under säsongen och det var inte mindre än 6 spelare om jag räknat rätt. Totalt har vi alltså tappat i princip hela laget. Under året har vi använt inte mindre än 37 spelare och det säger sig självt att det är en ohållbar situation och tryggheten som måste finnas har definitivt inte funnits.

Spelare har förlängt sina kontrakt men när degradering var klar visade det sig att dessa kontrakt var ”luftkontrakt” då dessa var villkorade som SHL-kontrakt.

När vi åkte ur första gången på 51 år 2001 så stannade stommen kvar och spelade i Allsvenskan året efter vilket var tydlig klubbkänsla och vi var tillbaka året efter. Så är fallet inte i modern tid 2015 då de som spelade ner laget väljer lämnar med några få undantag. All heder åt Robin Jacobsson (som återkommer), Simon Erlandsson, Jonas Frögren, Jon Knuts och Viktor Mårtensson som väljer att spela kvar och förhoppningsvis spela upp oss till SHL igen. Stort hopp står även till de unga juniorer som ger allt för klubbmärket på bröstet.

Vi tappar en hel drös med spelare men mest kännbart är en handfull spelare och då syftar jag på Johan Ryno, Mattias Ritola, Tomi Sallinen, David åslin och Toni Kähkönen. Dessa borde tagit sitt ansvar och spelat vidare i den blåvita tröjan med stjärnor på bröstet. Tungt att tappa en ikon som Jens Bergenström men Jens har ändock visat sitt Leksandshjärta och spelat med Leksand i både med och motgång under många år. All heder åt Jensa. Linus Hultström må vara en bra spelare men i ärlighetens namn så var inte Linus defensiva kvalité inte av SHL-klass. Kevin Kapstad lämnar och det är trotts allt lite sorgligt, Kevin hade med sin skridskoåkning varit en attraktion i Allsvenskan. Övriga spelar varken eller för min del, är inte hjärtat större kan det lika gärna vara.

Vi har inte fullt lag i nuläget men de spelare som Tore har kontraktat ser bra ut. Klara för närvarande är:

Henrik Haukeland – En ung norms målvakt som Norge hoas mycket på men som med all säkerhet kommer att agera som backup.

Viktor Amnér – Back på 26 år som hunnit med 7 säsonger i Allsvenskan och dessutom fem matcher med Mora i SHL. Den gångna säsongen spelade Viktor med Vita Hästen och mäktade med 28 poäng  fördelat på 10 mål och 18 assist.

Alexander Ytterell – Back på 24 år 2 säsonger i bagaget från Allsvenskan och två SHL-matcher med Södertälje. Alexander har även hunnit med två säsonger i Danmark och spelade senaste säsongen i BIK Karlskoga och bodrog med 30 poäng fördelade på 8 mål och 22 assist. Högerskytt  som kommer att tillföra mycket

Mattis Lassen – En mycket ung lovande back endast 19 år från Danmark som redan spelar A-landskamper.

Lukas Eriksson – Forward som hämtas från Oskarshamn där han spelade med ett ”A” på tröjan. Har även representerat Malmö i Allsvenskan och dessutom spelat 12 SHL-matcher med HV71. Lukas är en hårt jobbande forward som kommer att bidra med mycket fart till Leksand.

János Hári – 23-årig Ungersk landslagsspelare som representerat Modo den gångna säsongen och har i princip spelat all hockey i Sverige, kom till Hammarby redan säsongen 2001-2008 och åren efter representerade János Färjestad.

Martin Karlsson – Dalmasen Martin återvänder till Leksand efter några år i Borlänge och Almtuna. Martin har även fyra matcher med AIK i SHL på sitt CV.

Utöver dessa nyförvärv har även juniorerna Fredrik Forsberg, Simon Erlandsson och Pontus Själlin  ärats med A-kontrakt.

Vi saknar således en målvakt som ska hantera förstaspaden och Johan Holmqvist från Brynäs är nära. Vidare är det två öppna platser på backsidan och sex forwards som ska tillsättas.

Tom Mäkitalo har erbjudits ett Try-out kontrakt och även några juniorer tränar med A-laget.

Jag personligen hoppas lite i det dolda på att Kalmarbördige Mike Rådde får chansen att återvända till Leksand och Matias Lassen bör kunna ge tillförlitliga referenser då den spelat en hel del ihop de senaste säsongerna i danska Rødovre.

Väntar på fler kontrakt med spel i den blåvita tröjan med stjärnor på bröstet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *