Ford Mustang 1962 Konceptbilen

Mustang I skapades redan 1962 som konceptbil men var aldrig tänkt att den skulle gå i produktion, syftet var att skapa uppståndelse. Tidigt på 1960-talet fanns det mängder med amerikanska ungdomar som krävde ett nytt tänkande vad gäller bilar, tiden med stora vräkiga bilar med fenor var förbi. De moderna ungdomarna krävde en bil med gränslös energi.

Ford Motor Companys chef för bildivisionen Lee Iacocca förstod tidigt vilken potential dessa ungdomar födda på 1940-talet hade. En enorm outnyttjad marknad fanns tillgänglig för biltillverkarna. Lee Iacocca med sitt duktiga team av designers och ingenjörer bestämde sig för att skapa en bil som uppfyllde de moderna ungdomarnas önskningar och spänningssökande.

Lee Iacocca förutspådde tre stora säljargument – Sportig design, bra prestanda och till ett rimligt pris. Uppfylldes dessa krav skulle succén vara ett faktum. Mustang var lösningen på det hela.

Fords designers och formgivare arbetade frenetiskt för att komma med en designs som ingen tidigare skådat. Gene Bordinat var vid denna tidpunkt ansvarig för styling och iscensatte sommaren 1962 en tävling för Fords designers. Designers arbetade frenetiskt non-stop under två veckor och skapade sju olika modeller i lera innan Joe Oros valde en modell som vinnare.

Ford gick igenom flera modeller innan Mustangen valdes. Mustangens tidiga konstruktioner var mer känd som en ”Special Falcon” som senare kom att heta Cougar. Komiskt nog var det Joe Oros som namngav Cougar. I början av 1960-talet var Italien trendsättande i USA och Torino (det italienska namnet för staden Turin) var det hetaste namnet för den nya bilmodellen. Till exempel övervägdes Torino som annonsnamn men Ford ville att den nya sportiga ungdomsbilen skulle säljas som en amerikansk bil med amerikanskt namn och Torino föll bort (vilken tur).  Fords VD Henry Ford II ville kalla den nya bilen T-Bird II men det fanns fler viljor till namnet på den nya bilen och namn som Cougar, Bronco, Puma, Cheeta, Colt och Mustang fanns på listan. Efter flera strategiska möten valdes Mustang Moniker.

1962 Ford Mustang Moniker Konceptbilen

1962 Ford Mustang Moniker Konceptbilen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *