Hästen som förändrade bilvärlden – Ponycar

Hästen som förändrade bilvärlden och begreppet Ponycar var ett faktum.

1964½ Årsmodell

1964½ Årsmodell

Fakta om Bil FWG986

 • Tillverkningsår 1964
 • Chassinummer 5F08D114353
  • 5 = Årsmodell enl. Ford 1965
  • F = Tillverkad i Dearborn
  • 08 = Convertible
  • D = D=V8 289 cui
  • 114353 = 14 353 tillverkade bil
 • Motor V8 289 cui (ca. 4,7 liter)
 • Motoreffekt 155 kW / 210 hk
 • Växellåda manuell
 • Importerad till Sverige 1971-09-14

Mannen bakom bilen som tog alla med häpnad är Lido Anthony ”Lee” Iacocca. Iacocca började sin yrkesbana på Ford som tekniker men bad om förflyttning till bilförsäljning och marknadsföring. I mitten på 50-talet gick bilförsäljningen trögt i USA och Iacocca kom med en ny försäljningskampanj. Kampanjen ”56 for ’56″ erbjöd kunden att köpa en ny bil av -56 års modell med 20% i handpenning och 56$ i månatlig avbetalning under 3 år. Kampanjen blomstrade och Iacocca kallades till Dearborn i Michigan där han snabbt avancerade och 1969 utsågs Iacocca till vice ordförande för bil och lastbilsdivisionen. Iacocca blev under en kortare period ordförande för Ford Motor Company men efter att drabbat samman med Henry Ford II fick han sparken 1978.

Redan i slutet på det glada femtiotalet växte en helt ny biltyp fram i Iacoccas huvud. Idéen om en sportig kompakt bil som skulle förändra bilvärden var född. Tiden för fläskiga jänkare var förbi, i alla fall för ungdomarna som skulle köpa bil. Trenden vek av mot sportbilar som Ford Thunderbird och Chevrolet Corvette men dessa var för dyra och opraktiska. Fords första tanke på en billigare bil var en skiss på en 2-sitsig sportbil i litet format. Konceptbilen Mustang I skissades fram men Iacocca ändrade konceptbilen då han såg ett större behov av en mer praktisk bil än en 2-sitsig bil. Mustang 1 drog stor uppmärksamhet till sig av sportbilsfans och den breda massan men Iacocca skissade redan på Mustang II och konceptbilen visades 1963. Bilen var en 4-sitsig bil med kompakta mått. Sportigt utseende och praktiska egenskaper var helt rätt.

Iacocca lyckades övertyga Fords ledning och Ford sköt brett redan från början. 2 372 dollar för en basbil var billigt men med diverse options och utrustning kunde priset lätt fördubblas. Idéen som Iacocca födde var ganska enkel men fungerade osannolikt bra. Alla skulle ha råd att köpa en Mustang och Mustangen såg sportig ut redan i basutförandet men för de som hade extra pengar att satsa kunde bilen göra mer personlig, finare inredning, fräcka detaljer och vassare prestandamotorer förhöjde sportigheten och det lockade många unga köpare.

1964 i april valde Ford att visa den färdiga bilen och direkt därefter startade produktionen av den nya sportiga Mustangen. Normalt visade biltillverkarna inte sina nyheter förrän på hösten men Fords visning visade sig vara en otrolig timing. Produktionen av årsmodell 1965 startade alltså redan i april 1964 och Ford förlängde i praktiken bara modellåret 1965 och kallade modellen -64½. Faktum är att det skiljer ganska mycket mot den riktiga -65:an. -64½ hade antingen en rak 6:a på 101 hästar eller en V8:a på 164 hästar men båda dessa motorer försvann när den ”riktiga” 65:an släpptes. Egentligen har Ford aldrig erkänt -64½ som en enskild årsmodell.

Att Ford lyckades med att hålla priset nere på Mustangen var att de använde standarddelar direkt från hyllan och som satt i Ford Falcon. Det var bilens design, format och utbud som gjorde den så otroligt populär. Succén var ett faktum och Fords kalkyler sprack tämligen omgående då kalkylen sa att det skulle produceras 100.000 bilar under premiäråret men när året var slut hade hela 559.451 bilar sålts varav 260.000 producerats. 17 augusti 1964 började årsmodell -65 att tillverkas. 559.451 sålda bilar är en imponerande siffa med tanke på att det såldes ca. 7 miljoner bilar i USA 1964.

Konkurrenteran hade inget svar på Fords succé och paniken att hitta något motdrag som kunde slå ut nykomlingen var påtaglig. Corvair var Chevrolets svansdrivna modell som hoppet stod till men när den inte svarade upp mot Mustangen tvingades Chevrolet ta fram sin Camaro. Att ta fram en ny bil tar tid och Fords förtagsledning räknade stora högar med pengar och dessa högar bara växt och växte. 100.000 bilar sålda på fyra månader, 680.989 bilar tillverkades fram till augusti 1965 när årsmodell 1966 började produceras. I mars 1966 hade en miljon Mustanger producerats och sålts. Inte undra på att paniken hos konkurrenterna skapade panik och de sprang mest runt som yra höns. Idag är Mustangen en klassiker på egna meriter utan konkurrens och varje årsmodell och utrustning har sin tjusning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *