Skön seger och nästa säsong

2016-01-20

Otroligt skön seger i lördags mot Västerås på bortaplan. Vi börjar riktigt bra och har två riktigt bra chanser att ta ledningen, ett av dessa riktigt het men det grinar emot. Efter detta tar Västerås över allt och spelar riktigt bra hockey. Fart och kraft trycker tillbaka Leksand och gör bådat 1-0 och 2-0 och det ser allt annat än lovande ut. Anton Karlsson ger oss hopp efter drygt halva perioden då han påpassligt reducerar. Västerås fortsätter sitt frejdiga spel och ökar på till 3-1 innan pärsen är över. Västerås vinner skotten med klara 20-9.

Andra perioden ser bättre ut än första och är riktigt jämn, kanske något övertag för Västerås men det är Leksand som gör periodens enda mål redan efter 4:46. Mattias Lassen kliver in i handlingen och prickskjuter in reduceringen i bortre krysset, ett mål som kanske målvakten borde räddat men det gäller att täcka målet, inte stolpen. Hur som helst, snyggt och otroligt skönt. Leksand vinner skotten med 8-10. Känslan inför tredje perioden är bra.

Snabb kvittering i tredje skapar tro och hopp. Leksand spelar stundom riktigt bra och pressar tillbaka Västerås i egen zon men på något sätt är det ändå Västerås som är närmast att göra mål. Med 1:22 drar Västerås på sig en onödig utvisning och Leksand tar time out. Vet inte vad som sägs men bra var det. Med endast fem sekunder kvar så sätter Tobias Ericsson pucken i mål och segern är ett faktum. Västerås vinner skotten i sista med 13-9 och totalt med klara 41-28 men det är masarna som avgår med segern.

Sportråden har lite sakteliga börjat se över truppen inför nästa säsong. Inte lätt då serietillhörigheten inte är klar men jag tror dem räknar med spel i HockeyAllsvenskan även nästa säsong. Sportrådet med bl.a. Mikael Karlberg fick uppdraget i november att inte åka ur och det såg allt annat än bra ut då sistaplatsen var ett faktum. 15 matcher senare och med 32 inspelade poäng ligger lagen på playoffplats vilket känns bra.

Tränarfrågan är viktigt att lösa och frågan är vad Per-Erik ”Perra” Johnsson har i kikar´n då hans kontrakt är denna säsongen ut. Även Magnus ”Sigge” Svenssons kontrakt gäller året ut. Sigge är förmodligen viktigare än Perra. Tredje länken i trion Gereon Dahlgren har kontrakt även över nästa säsong.

På spelarsidan förlängde Oskar Lang sitt kontrakt med ytterligare två år. Det finns ytterligare nio spelare med kontrakt över 2016/17 men SHL-klausul kan stöka till det. Svårast att behålla lär bli backen Viktor Amnér som övertygat något alldeles extra. Alexander Ytterell har också övertygat och det kommer säkert att ryckas en hel del i honom också. Jon Knuts lär med all säkerhet finnas med även nästa år vilket är viktigt. En annan viktig pjäs att knyta upp tidigt är Martin Karlsson vilket bör finnas stora möjligheter till. Två killar med hjärta för laget och klubben, kanske inga målsprutor men otroligt viktiga. Backen Mattias Lassen sitter med kontrakt och för hans utveckling är Leksand ett bra val. Tobias Ericsson även han back men som kan spela på alla platser (utom målvakt) hoppas jag stannar. Lukas Eriksson kommer med all säkerhet att spela kommande säsong och det samma gäller med Simon Nordberg. Vad gäller Tommi Paakkloanvaara är det mer osäkert, den meriterande finnen har kontrakt men har en klausul i kontraktet. János Hári har visat upp vilka offensiva kvalitéer han besitter men även tagit stora kliv frammät i det defensiva arbetet.

Brock Montpetit är en spelare jag gärna ser en fortsättning för och Fredrik Forsberg lär förlänga med tanke på sin knäskada. Övriga är mer osäker men att behålla Anton Karlsson och Johan Porsberger kommer ligga högt på önskelistan men mest tveksamt med förlängning lär Anton vara. Juniorerna som fått och tagit chansen är bra och viktigt att knyta upp.

Spännande veckor framöver med andra ord men helt klart tufft. Vad har sportrådet för budget? Enligt uppgift kommer mer besked den 28 januari men klart är att ”fallskärmen” från SHL på 6 miljoner inte finns tillgänglig. Knyt opp de viktiga kuggarna och juniorer men lämna ett antal platser öppna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *