Årets bragd i idrottssverige

2016-04-06

Va fan hände? Fem dagar sedan bragden fullbordades och fortfarande svårt att smälta bragden. I fredag på självaste 1 april tog Leksand klivet upp i finrummet SHL igen. Största bragden 2016 och svårt att slå, kanske största bragden ett svenskt lag gjort genom tiderna.

2015-11-21-tabellen-0mg-242 april 2015 åkte vi ur SHL och 19 spelare lämnade. Ett helt nytt lag byggdes och hösten var rena mardrömmen. 21 november sist i HockeyAllsvenskan och tjänaretrojkan byts ut, sportchefen får ny tjänst, nya tränartrojka tillsätts och tillika ett sportråd. Därefter säger VD och vice VD upp sig och turbulensen fortsätter men på isen kommer förändringen omgående. Uppdraget som nya tränarna för laget får är ”åk inte ur”. Tror bannet mig dem var lite spaka och tog uppdraget på allvar. Inledde med segrar och klättringen började och när sista omgången spelats av grundserien är placeringen nr 4. Tränarna har klarat uppdraget som dem fick men dem och laget är inte nöjda.

Slutspelsserien startar inget vidare, förlust borta mot Oskarshamn och det känns kört, vinst bot Karlskoga och resultaten med och hoppet tänds men förlust i omgång tre mot Timrå hemma med klara 1-4 och det är kört igen. Seger mot i näst sista omgången borta mot Almtuna samtidigt som resultaten går rätt väg och i sista omgången är det en ren final. Visst kunde det stått 0-3 på tavlan när pucken släpps då seger med fyra mål krävs för att vinna serien. Tre perioder senare står det 6-0 på mediakuben och njutningen är het underbar.

Finalen mor Tingsryd som vi haft så svårt emot klaras av med två uddamålssegrar och vips så är det en matchserie mot Modo ett faktum.

Inleder med två solklara förluster, 0-4 resp 0-5 och alla pratat om att det bara blir fyra matcher men Leksands blåvita krigare vill något helt annat. 1-2 borta i tredje omgången följs upp med 2-1 hemma och allt lever igen. Match 5 är rena krossen från Modos sida eller vad sägs om 7-1. Nu är det bara för Modo att åka ner till Dalarna och hämta ut SHL-biljetten men vi krigar återigen till oss en seger med uddamålet igen. Vi gör till och med fem mål vilket vi inte mäktat med på de fyra matcherna totalt. Publiken hemma i Tegera Arena är fantastisk.

Game seven och allt ska avgöras men Modo spelar bra och vi spelar mest i egen zon. Visst, vi tar ledningen i powerplay men… Modo trummar på och efter två perioden är det 3-1 och mer eller mindre kolsvart. Jon Knuts gör sitt andra mål men vad hjälper det… joo en himla massa. Ut med målvakten och in med en sjätte spelare och tro det eller ej, Alexander Ytterell pangar in kvitteringen och förlängning väntar. Under ordinarie matchtid är skotten förkrossande 48-14 men vi har fortfarande chansen. Hör och häpna men i förlängningen kommer vi ut som ett nytt lag, flyttar upp spelet och 5:52 in i sudden så bryter Brock Montpetit i mittzon och kommer fri och sätter segerpucken i nät och SHL är ett faktum.

Ser jag till mina mina viktiga nycklar och hur det gick:

•Målvaktsspelet – Henrik Haukeland otroligt bra

•Försvarsspelet – Helt okej

•Blålinjen – Klar godkänt även om mycket av spelet var i egen zon

•Frilägen – Brock Montpetit tog till vara på sitt läge

•Laget framför jaget – En helt otrolig laginsats

Noterbart är att Alexander Ytterell var inne på alla fyra målen och att slutspelskillen Jon Knuts satte två baljor.

Jonas Frögren fick sin dröm i uppfyllelse att spela upp Leksand i SHL.

Truppen i nuläget

Truppen i nuläget

SHL är ett faktum men SHL medför också helt nya förutsättningar. Klubben hade inte planerat för SHL kommande såsön men detta är ett lyxproblem. Sportrådet förlänger sina åtaganden och truppen ses över. 17 spelare klara innan avancemanget var klart men helt klart måste truppen förstärkas. Under onsdagen kritade Tobias Forsberg på för kommande säsong, bra men lite nytt av kvalité är ett måste.

 

 

 

Har några spelare på listan som skulle vara bra att lyfta in till att börja med:

  • Joacim Eriksson – Målvakt och tidigare Leksandsspelare
  • Erik Hanses – Blir det inget med ovan så sitterErik på utgående kontrakt
  • Jesper Ollas – Forward och Leksandsprodukt
  • Johan Olofsson – Forward som lånades in från Färjestad
  • Elias Fält – Back som sitter på utgående kontrakt i Frölunda
  • Christoffer Persson – Back som Frölunda väntas bryta med
  • Anton Karlsson – Forward som  lånades in från Frölunda under säsongen
  • Johan Ryno – Ett återseende i blåvita tröjan vore inte fel

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *