Saknade pengar trotts tillskott

2016-05-15

En trupp skapas men inte hur som helst. Allt ska stämma, spelarna måste ge det lilla extra, harmonin vara på topp, ekonomin i balans mm. Precis det klarade Leksand den gångna säsongen och det är därför spel i SHL till hösten är ett faktum.

Sportrådet signade upp spelare i ett tidigt skede och siktet var inställt på spel i HockeyAllsvenskan men den 1 april var det som ingen trodde på eller kunde föreställa sig verklighet – SHL var ett overkligt faktum.

Helt plötsligt var det helt andra förutsättningar, truppen måste förstärkas.Det tillkommer en säck med pengar, ca 28,5 mille. Av dessa ska en fallskärm till Modo på 6 Mkr räknas av. Detta ger ett plus på 22,5 Mkr. Kommunintäkterna minskar enligt befintligt avtal, dock oklart hur mycket. TV-intäkter från HockeyAllsvenskan försvinner med 6 Mkr och tillskottet är nere på ca. 16 Mkr. Spel i SHL ger lite andra ökade kostnader så till slut är det ett tillskott på ca. 10 Mkr i spelarbudgeten. Allt enligt uppgifter av Christer Plars VD/klubbdirektör.

En viktig kugge kom på plats i veckan då Fredrik Jax återinträder i sportrådet till 100%. Med sin erfarenhet som spelarscout åt St. Lous Blues senaste två åren och dessförinnan för Winnipeg Jets och Atlanta Thrashers 2009-2014 finns goda möjligheter till att finna det som saknas. Nu är alltså sportrådet åter intakt med Fredrik Jax, Mikael Karlberg och Krister Sik.

Med en titt på spelartruppen så har några spelare försvunnit och några anslutit. På minussidan med stora konton finns bl.a. målvakten Frans Tuohimaa, på backsidan Jonas Frögren och Viktor Amnér och även Tobias Ericsson (lämnade i februari) samt forwards Viktor Mårtensson, Anton Karlsson (lån från Frölunda).

På pluskontot vad gäller spelare finns backen Olle Alsing, Markus Lauridsen och Patrik Norén samt forwards Èric Castonguay, Sondre Olden och Jesper Ollas.

Ekonomin för dessa spelare ut och in är det säkert något upp kostnadsmässigt men inte så mycket vilket borde ge ett utrymme för några till förstärkningar och dessa behövs. Helt klart behövs en målvakt, två bra backar hade suttit fint och 1-2 forwards behövs och då helst centrar.

Målvakter har funnits på radarn och dessutom Leksandsbekante sådana men dessa är inte längre lediga. Leta vidare.

På backsidan är det inte heller så lätt att hitta tillgängliga backar som passar in men Ben Youds kan vara ett riktigt bra kap, kanske redan klart. Spel i AHL är det som gällt de senaste säsongerna och med dryga 20 poäng per säsong bör det passa bra. Enligt vad jag läst så är det en offensivt skicklig smidig back med bra skridskoåkning och bra skott. En PP-back. Men vi behöver ha defensivt starka backar då det lär bli en hel del spel i försvarszon.

Tomi Sallinen bröt sitt kontrakt med Djurgården i veckan och en återkomst till  Leksand hade suttit fint. Tomi Sallinen är kontraktslös och dessutom center och vi känner väl till vad han kan. Senast i Leksand gjorde Tomi Sallinen 36p (19+17). 48,2% vunna tekningar, inte lika stark i tekningar som Erik Forssell (läs nedan) men vi vet vad vi får i Tomi Sallinen. Men skynda på innan Luleå hinner före.

Erik Forssell lämnar Skellefteå, borde vara en bra center för Leksand att signa. Vi behöver centrar som vinner tekningar, 6:e plats i SHL i teckningsstatistiken med 58,27% vunna tekningar. Frågan är om han är för dyr? Erik Forssell finns för övrigt placerad i både Malmö och Karlskrona och dem verkar ju ha pengar precis som Luleå.

Min bedömning är trotts allt att det kommer in några inom kort och jag skulle inte bli förvånad om det blir någon från Finland eller et Transatlant. Tålamod…

Hur viktigt är det med spel i SHL för Leksand? Säkert jätteviktigt men det är viktigare för SHL att Leksand spelar i SHL. Leksand drar mer publik för alla andra i ligan vilket måste vara positivt.

Tittar jag på publiksnittet hemma i SHL säsongen 2015/16 så skulle Leksand hamnat i botten med bara Rögle och Karlskrona efter sig men betänk att Leksand låg i serien under. En titt tillbaka till säsongen innan, dvs. 2014/15 när Leksand låg i SHL var Leksands hemmasnitt 6 132 åskådare vilket gav en fjärdeplats (betänk att vi var ett bottenlag och åkte ur) och i årets SHL hade denna siffra givit en femteplats.

Färjestad var ”populäraste” bortalaget med ett publiksnitt på 6 361 åskådare  och vid en jämförelse från säsongen 2014/15 med Leksands bortasnitt drog Leksand 6 907 åskådare. 546 åskådare fler och en snabb räkneövning med ett snittpris på 200 kr/biljett ger det ett tillskott på drygt 200 000 kr till de andra lagen i SHL och till detta tillkommer övrig försäljning.

Någon hade gjort en uträkning att Leksands Ishockey omsätter 125 Mkr inom turismen för Leksands kommun. Inte konstigt att hockeyn är så prioriterad i bygden. Lite vårdslöst räknat så är den totala omsättningen ca. 200 Mkr.

2016-05-15 Trppen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *