Är detta en trupp för SHL?

2016-06-03

Två månader har gått sedan vi tog det oväntade klivet upp i SHL. Njuter fortfarande av att vara ett lag i SHL, frågan är dock ”Hur länge?”.

Truppen har fyllts på med inte mindre än åtta nya spelar och då räknar jag inte Johan Olofsson som ny, spelade ju på lån sju matcher innan han kallades hem till Färjestad. Fem backar och tre forwards finns på pluskontot samtidigt ska vi vara medvetna om att ytterligare en spelare är ny i truppen i Tobias Ekberg men han är utlånad till Oskarshamn hela kommande säsong. Saknar fortfarande en målvakt då Henrik Haukeland är enda målvakt i truppen men det finns fortfarande en hel del bra målvakter på marknaden så där kommer det säkert att lösa sig. Jag saknar dock forwards och då syftar jag i första hand på två stycken bra centrar. Visst, vi har spelare som kan spela center men i ärlighetens namn har vi bara Tommi Paakkolanvaara som är renodlad center, övriga potentiella centrar är Lucas Ericsson, János Hári, Martin Grönberg unge Rickard Hugg samt Éric Castonguay. Av dessa fem lirare är det egentligen bara Éric Castonguay som är en tänkbar som center då han merparten speled center i Tingsryd den gångna säsongen och var en riktigt stark tekare. Går det att hitta två bra tekare? Har vi råd med två bra tekare? Hur som helst är det viktigt att vinna tekningar.

Bedömer trotts allt att backbeståndet är okej, speciellt nu när vi fick in Nichlas Torp och Ben Youds. Nichlas Torp är erkänt bra i det defensiva arbetet vilket är bra, Ben Youds däremot är mer stark i sin speluppfattning och sin skridskoåkning samtidigt som han har ett skott som många skulle önska. Alexander Ytterell visade i matcherna mot Modo att han håller mot bottenlagen i alla fall och det är mot dem vi ska ta de flesta poängen. Även Daniel Bertov visade bra klass mot Modo och trotts sin orutin var han jämte Alexander Ytterell kanske Leksands bästa back i matchserien mot Modo. Danske ynglingen Matias Lassen kommer naturligtvis att utvecklas än mer och hans danske kollega Markus Lauridsen kommer säkert att hålla i SHL då han var kanske bäste back i AIK den gångna säsongen. I Patrik Norén vet säkert sportrådet vad dem får då han har spelat i Leksand tidigare och utvecklats positivt i Almtuna. Från Almtuna hämtas även unge Olle Alsing (född 1996) som har stor utvecklingspotential vilket även Tom Hedberg har. Åtta backar känns helt okej trotts allt då kanske tre backpar kommer att dra det tunga lasset.

På forwardssidan saknar jag som sagt centrar men på flyers känns det ändå okej. János Hári och Jon Knut har erfarenhet från SHL och kommer inte att göra bort sig, samma gäller med Johan Olofsson, Johan Porsberger kommer säkert att stöka till det för en del försvar och likaså kommer yrvädret Oskar Lang att göra. Kommer lillebror Fredrik Forsberg tillbaka i gott slag väntar flera otrevligheter för motståndarna. Några hoppar jag över men två riktigt bra tillskott är Sondre Olden och Jesper Ollas som med sin erfarenhet från spel i SHL med Brynäs är skönt att ha. Sistnämnde är dessutom en Leksandsprodukt vilket inte ska glömmas bort.

Kan vi bara spela bra mot övriga bottenkollegor så ska det säkert ordna sig.

Summa summarum så ser det hyfsat ut, det är trotts allt pengarna som styr och vi har ju ca. 6 Mkr mindre i SHL-stöd att spendera än övriga lag.

Snart kommer min poängkalkylator och rutinanalys. Poängkalkylatorn har jag prickat in tidigare, inte minst vad vi spelade ihop i HockeyAllsvenskan och dess slutplacering.

Aktuell trupp 2016-06-03

Aktuell trupp 2016-06-03

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *