Dag 11 – Alcatraz och Pampanito

torsdag 25 augusti 2016, San Francisco, United States

Alcatraz

Alcatraz

Dagen till ära är det Alcatraz som står på programmet. Biljetter är bokade för nästan tre månader sedan. Vi tar en taxi ner till Pier 33. Billigt att åka taxi i San Francisco. Vi är i god tid innan vi ska boarda båten som ska ta oss ut till den mytomspunna ön så ett besök i souvenirstoppen är berättigat.

 

Kort båttur ut till The Rock och besöket inleds med att en guide hälsar oss välkomna och berättar lite om Alcatraz. Hon berättar om vad Mark Twain tyckte om San Francisco. Därefter är det en informationsfilm om Alcatraz historia. Vi hämtar ut våra Audioguider och det är mycket intressant det som berättas. Berättare är före detta fångar och personal som alla varit på Alcatraz under tiden då det var ett fängelse. 2,5 timmar därefter tar vi båten tillbaka.

Vi tar sikte på Pier 39 som är ett stort turistområde med diverse matställen och ett flertal butiker. Vi passaft även på att äta på pieren. Fortsatt shopping i Fishermans Wharf och det finns hur många butiker som helst, vi klarar bara av en liten del.

Näta mål är Pier 45 och u-båten USS Pampanito. En riktigt klassisk amerikansk ubåt som sänkte sex japanska krigsfartyg och även skadade fyra under sin korta tjänstgöring under slutskedet på andra världskriget. En märklig eller mäktig händelse som utspelades under kriget var när hon plockade upp 73 st engelsmän och australiensare som överlevt sitt sänkta fartyg. Besättningen på Pampanito var 84 st och alla hade inte en egen bädd, lägg till ytterligare 73 personer sår är frågan hur u-båten kunde hantera 157 st individer på den redan begränsade ytan. En härlig rundvandring på u-båten.

Vid 16-tiden tar vi sikte på Filbert street och det är en mäktig promenad uppför branta backar och på vägen mot Filbert street hinner vi även med de gamla klassiska spårvagnarna. En häftig upplevelse. Vi fortsätter upp på Hyde Street och det är riktigt jobbigt att bestiga den branta backen. Väl uppe så har vi en härlig utsikt ner längs Hyde Street men än häftigare är att uppleva Filbert Street från dess högsta punkt. Filbert Street lär vara världens brantaste gata och jag tvivlar inte på att det stämmer. Det är mycket brant mot Larkin Street, Polk Street och Van Ness Avenue men ännu brantare åt andra hållet mot Leavenworth Street, Jones Street osv. Här har det spelests in flera biljakter bl.a. när Steve McQueen kör en Ford Mustang 350 GT över krönet i filmen Bullitt från 1968.

Efter denna mäktiga promenad vilar vi upp oss lite på hotellet innan vi ger oss ut på en ny promenad för att leta reda på en restaurang. Valet är inte lätt då det finns massor av restauranger i området där vårt hotell ligger, de flesta på Chestnut Street. Vi går runt lite och efter en stund bestämmer vi oss för ett gå ner till Marina Green. Detta visar sig dock vara en besvikelse, mycket få restauranger eller inga alls. Vi kollar in Golden Gate under mörker men det är nåt för disigt för bron gör sig inte alls till rätta. Till slut äter vi på en restaurang mitt emot hotellet.

I morgon är det Chinatown och området däromkring som gäller.

Trötta efter en tuff dag kryper vi ner i sängarna.

Alcatraz Block C

Alcatraz Block C

Christina på Alcatraz i block C

Christina på Alcatraz i block C

Golden Gate

Golden Gate

San Francisco

San Francisco

San Francisco

San Francisco

USS Pampanito

USS Pampanito

Michael på USS Pampanito

Michael på USS Pampanito

2016-08-25_09 Trångt på USS Pampanito, kojplatser bland torpederna

Trångt överallt på USS Pampanito

Trångt överallt på USS Pampanito

Christina tänkte ta en tur med spårvagnarna

Christina tänkte ta en tur med spårvagnarna

Michael, Christina och Kevin

Michael, Christina och Kevin

Filbert Street lär vara världens brantaste gata

Filbert Street lär vara världens brantaste gata

Filbert Street

Filbert Street

Visst är det brant på Filbert Street

Visst är det brant på Filbert Street

2 tankar kring ”Dag 11 – Alcatraz och Pampanito

 1. Olle Gustafsson

  Hi California!
  Kanonbra att följa er resa. Of course it is a lot to see and visit in California. Klart bästa staten i Amerika.
  Har dock inte varit i Florida så kanske det är lika bra där men jag tror att naturen är mer storslagen i Californien.
  Flo och John bodde i LA när vi var där. Vi blev mycket väl bemötta. Johan visade oss hans ljudstudio på ABC där han jobbade med en rundvandring på flera olika inspelsningsstudier. De bodde i stor villa med enorm pool, biljardrum med välfylld bardisk.
  På vår resa med husbilen från Iowa till Californien körde vi igenom en nationalpark som heter Badland.
  Där strövade hjordar med buffalos fritt omkring. Verner blev förtjust i en åsna som han klappade om. Kanske fanns det något gemensamt?
  San Francisco är ett måste att besöka när man är i Californien. Vi hade också ett besök i Fishermans Wharf med lite shopping. Inget besök till Alcatraz men kunde se ön och fängelset bra från fasta kikare vid Golden Gate. Från SF körde vi söderut på route1, den enormt vackra kustvägen mellan SF och LA.
  BARA ATT HÄLSA LYCKA TILL MED ER RESA!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *