48 timmar till nersläpp i SHL

2016-09-20

Två dagar kvar tills pucken släps i Tegera för årets premiär i SHL. Leksand är slagpåsen i årets serie enligt alla experter men frågan är om vi är sämre än vad Karlskrona va förra säsongen. Karlskrona mäktade med 31 poäng fördelade på 5 segrar under ordinarie tid, 4 matcher med 2 poäng i behåll, 8 matcher som gav 1 poäng samt 35 förluster, 120 puckar i motståndarens mål och 184 i det egna. Karlskrona spelade en matchserie mot AIK som vanns och räddade SHL-status till Karlskrona även kommande säsong.

Modo var det andra laget som tvingades spela en matchserie för att hänga kvar och detta mot Leksand och som bekant spelade Leksand en heroisk matchserie mot Modo som avgjorde till Leksands fördel på bortaplan den 1 april. Modo spelade in 49 poäng i SHL:s grundserie.

Enligt min poängkalkylator kommer det att krävas mer än 49 poäng för att slippa spela en utslagningsserie mot ett lag från HockeyAllsvenskan. Jag tror att för att ha två lag efter sig i årets SHL kommer det att krävas 64 poäng vilket kommer att bli riktigt tufft för Leksand. Säsongen 2014/15 spelade Leksand in 57 poäng vilket innebar en elfte plats i SHL och därefter förlust mot Malmö i en direkt avgörande matchserie och degradering till HockeyAllsvenskan var ett faktum.

Hur ska då dessa 64 poäng bärgas? Viktigast är naturligtvis att inte förlora mot de andra bottenlagen vilka jag bedömer att Karlskrona och Rögle att vara. Djurgården, Örebro och Malmö kommer troligen också att kriga på den undre halvan. Dessa fem lag får göra upp om plats 13 och 14. Målet är att spela hem 30 poäng på hemmaplan mot dessa lag samt att knipa ytterligare 14 på mot dessa på bortaplan. Tufft men det är vår chans. Utöver dessa 44 poäng kommer det att krävas 20 poäng mot övriga åtta lag och det lär inte bli lätt men ska vi slippa en förlängd säsong till våren är det ett måste. Förhoppningsvis kan vi lura till oss 8 poäng på bortaplan och kriga till oss 12 poäng hemma i Tegera där vi har ett massivt stöd från publiken.

Hur är då läget i föreningen? Min bedömning är att det går åt rätt håll.

 • Kostnadsläget är okej
 • Alla loger är slutsålda
 • Drygt 3 100 säsongskort är redan sålda (2 160 st förra säsongen)
 • Publiksnitt är budgeterat till 5 800/match (vilket rimligtvis bör vara möjligt)
 • Fastighetsdriften är sänkt med 5 Mkr/år
  • Minskad drifttid/dygn
  • Mindre el
  • Mindre värme
  • Senarelagd is i Tegera
  • mm
 • Alla fakturor är betalade sedan april inom kredittiden (vilket är bra)

Ekonomiskt sett får Leksand 6 Mkr mindre i stöd från Hockeyligan. Alla lag får ett stöd på 28,5 Mkr men Leksand tvingas betala 6 Mkr till Modo i ”fallskärm” (vilket Leksand fick av Malmö förra året). Konstigt att det lag som går upp ska betala 6 Mkr till det lag som åker ur. Redan där är det tankefel av Hockeyligan.Rimligtvis borde de lag som fortsätter med SHL-status att betala låt säga 1 Mkr till de lag som degraderas till HockeyAllsvenskan, då hade förutsättningarna jämnats ut en del.

Med tanke på att Leksands sportråd planerade för spel i HockeyAllsvenskan (och alla andra) så var förutsättningarna lite annorlunda mot övriga lag men skam den som ger sig. Vi har det vi har och får göra det bästa av det material som finns tillgängligt. Vi har ju alla fans också och det är värt ganska mycket.

Truppen har varit satt sedan i juni men för en dryg vecka sedan kontaktades en amerikansk back modell större vilket lär behövas. Joe Piskula är född 1984 och med sina 191 cm och 93 kg är han Leksands största back. Ingen poänggörare men det är inte det han är anställd för.

2016-09-14-per-bjurman-tipar-shl-201617Leksand är som bekant tippat sist av de flesta experterna med Aftonbladets Per Bjurman har Leksand på plats sex och final mot Frölunda till våren med Leksand som Guldvinnare. Det skulle sitta fint med Per Bjurmans tips.

För övrigt kör Lagbygget igår igen på www.lagbygget.se. Mitt lag ser ut enligt detta:

2016-09-20-lagbygget

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *