En knapp vecka

2017-04-07

Vad vi än gör, vi gör det tillsammans

Har varit mer eller mindre nervös under mars månad, mest mer ska ärligt erkännas. Förutspådde i november som alla experter och stora delar av de som har synpunkter på hockey i allmänhet och Leksand i synnerhet att det kommer att spelas direktkval i mars månad och som alla känner till numera så spelar vi inte SHL kommande säsong. Förutspådde olyckligtvis att vi inte kommer att klara av Mora och mycket riktigt så klarade vi inte av Mora. Tyvärr men ett faktum.

En knapp vecka har gått och det börjar sjunka in att vi inte längre har SHL-status. HockeyAllsvenska väntar och med detta alla problem med att skapa en upp som kan återta vår plats i SHL. Efter förra degraderingen 2015 så valde endast tre spelare att spela vidare  i den Vit/blå tröjan med stjärnor på bröstet. Dess tre var Martin Grönberg, Jon Knuts och Simon Erlandsson. Utöver dessa tre gentlemen så fortsatte även juniorerna Oskar Lang, Fredrik Forsberg och Simon Norberg. Tobias Forsberg lämnade Leksand efter säsongen men återkom under hösten 2015, stort!

I nuläget har sju spelare signerat nytt kontrakt för spel i HockeyAllsvenskan och dessa är alla av det yngre gardet. Två backar och fem forwards. Mycket glädjande är att en av våra bättre spelare den gångna säsongen Oskar Lang har ritat på för två år, även Martin Grönberg väljer att fortsätta i klubben. Oskar Lang hade säkert kunnat spela i andra klubbar i SHL men väljer att spela kvar vilket visar hög (och smart) moral. Martin Grönberg hade säkert inte så många alternativ men visar återigen att klubbmärket är viktigt. Fredrik Forsberg är visserligen inte junior längre men visar att klubben är hjärtat trogen. Fredrik har stor potential och kommer förmodligen att bli en viktig kugge i HockeyAllsvenskan och Fredrik är skrämmande lik Pelle Prestberg i sin spelstil, faktiskt mer lik Pelle än storebror Filip Forsberg. Inget fel med att likna Pelle Prestberg i mina ögon. Fredrik spelade större delen av den gångna säsongen i Oskarshamn vilket gjort honom kort. På forwardssidan har även våra supertalanger Willian Wikman och Isac Skedung (båda födda 1997) förlängt sina kontrakt. På backsidan har Sebastian Björnstad (född 1997) förlängt vilket är bra och även Olle Alsing valt att stanna kvar. Vet inte om förlängningen med Olle Alsing är bra men kanske passar HockeyAllsvenskan bättre för Olle.

Noterbart är att Fredrik Forsberg har Leksand som moderklubb, Martin Grönberg och Sebastian Björnstad är Masar och att Oskar Lang, Isac Skedung och William Wikman kom till Leksands IF som 16-åringar och gått på hockeygymnasium i Leksand.

Ny tränare för kommande två år kommer att vara Markus Åkerblom som spelade i Leksand 1990-2000. 386 matcher i Leksandströjan går inte av för hackor och med 248 poäng fördelade på 98 mål och 150 assist. Vet inte om detta är ett optimalt val men jag hoppas att sportrådet har koll på detta. Noterbart är i alla fall att Markus fick lämna Björklöven i januari i år vilket känns sådär. Förhoppningsvis är känslan helt fel.

Skickade ett SMS till Michael att ny tränare är klar i Marcus Åkerblom och får till svar ”Fick inte han kicken från Björklöven efter usla resultat? Detta är en riktig felsatsning”.

Kommer att bli spännande att följa kommande veckor och månader vilka som väljer att stanna och vilka som väljer att lämna. Personligen hoppas jag att vi får behålla spelare som kommer att prestera i HockeyAllsvenskan. Lyckas sportrådet behålla nedan så har vi en bra trupp i HockeyAllsvenskan men detta är föga troligt men hoppas gör jag och i ärlighetens namn har jag svårt att se mer än någon enstaka spelare som tar en plats i SHL. Alexander Ytterell lär spela för HV71 kommande säsong vilket med stor sannolikhet blir en ny ”Amnér”, dvs. tar inte en plats i SHL och lånas ut till HockeyAllsvenskan.

 • Henrik Haukeland, MV (troligtvis)
 • Daniel Bertov, Back (troligtvis)
 • Patrik Norén, Back (troligtvis)
 • Ben Youds, Back (föga troligt)
 • Joe Piskula, Back (föga troligt)
 • Éric Castonguay, FW/C (föga troligt)
 • Tobias Forsberg, Fw (troligtvis)
 • Rickard Hugg, Fw (junior)
 • Martin Karlsson, Fw (föga troligt)
 • Jon Knuts, Fw (troligtvis)
 • Jesper Ollas, Fw/C (enda alternativet)
 • Johan Olofsson, Fw (viktig kugge)
 • Johan Porsberger, Fw (målskytt av rang)
 • Mattias Ritola, Fw (visa hjärta)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *