Njutdag i Rom

lördag 22 april 2017, Rome, Italy

Piazza della Repubblica

08.00 uppstigning. Hård säng men förvånansvärt god söm i alla fall. Vaknar utvilad och hungrig hur nu hungern kan kännas direkt på morgonen efter gårdagens middag. Frukosten på hotellet är förvånansvärt bra för att vara Italien, det finns det jag önskar.

10.00 lämnar vi hotellet i bekväma skor då denna dag kommer att innehålla en hel del gående. Första stoppet är Piazza della Repubblica, kanske inte så mycket att se då det är en stor öppen plats en med en stor och vacker byggnad.

Nästa mål för dagen är Spanska Trappan och det är som alltid väldigt mycket folk på platsen. Ett stort område med en trappa i tre plan med 138 steg ner till Piazza di Spagna. Längst ner finns en fontän formad som en båt. Men innan vi går ner för trappan tar vi en titt i Villa Borghese, en stor park på drygt 600 Ha.

Via Condotti är lyxens gata och en av de stora gatorna i Rom med många fashionabla affärer med flera kända märken som Gucci, Prada m.fl. Dyrt att handla men kul att kolla.

Fontana di Trevi

Några kvarter bort ligger välkända Fontana di Trevi där Anita Ekberg tar sitt filmberömda dopp. Fontänen byggdes 1762 och är betydligt större i verkligheten än vad som ser ut på bilder. Även här är det alltid mycket folk.

Ett måste i Rom är Pantheon men innan vi kommer fram till det gamla templet är det dags för lunch. Vi intar denna på Piazza di Pietra, restaurangen som vi tar sikte på ligger härligt i solen med parasoll men är helt fullbelamrad, inte en stol ledig men vad går Italienarna då? Jo, de hämtar nya bord och nya stolar och utökar helt enkelt uteplatsen och vips så har vi vårt bord för fyra personer. Jag väljer att äta lassang och det är den klart bästa lassang jag ätit. En dryg timma senare beger vi oss mot Pantheon men tyvärr är det kö in i templet så vi nöjer oss med att beskåda det hela utvändigt. Lite synd då den är riktigt vacker invändigt och med sina drygt 1400 år är även detta ett fantastiskt byggnadsverk.

Piazza Navona är kanske inte så mycket att se men vi var i alla fall på plats. Eftermiddag och väldigt behagligt väder, bedömer att det är ca. 20 grader i skuggan och med strålande solsken. Vi tar sikte på Statzione Termini och vårt hotell Aphrodite som ligger alldeles intill. På vägen mot hotellet passerar vi Vittorio Emanuelle II, även detta en vacker och stor byggnad. Uppförd i slutet på 1800-talet och slutfördes 1911 lagom till 50-rsfirandet av nationens födelse (Italien enades 1861).

Kvällen middag intas även den i kvarteren nära hotellet och vi äter gott denna kväll också.

23.55 kryper jag ner i bingen trött både i huvud och fötter men väldigt nöjd.

Appelsinträd längs Roms gator

Café och restaurang i parken Villa Borghese

Fredrik njuter i parken

Utsikt över Rom

Spanska Trappan

Villa Borghese

Takmålning i kyrka

Takmålning i kyrka

Pantheon

Piazza Navona

Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II

V Foro di Traiano

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *