Jobbig november

2017-12-01

Mitt innehav vs OMX S30

Att vara ganska ny på aktiemarknaden kan vara ett riktigt äventyr, det skär i hjärtat när börsen inte går som jag vill men jag har min strategi klar och om 12-14 år ska portföljen vara som starkast. November månad var ingen höjdare då OMX Stockholm backade med -3,68 % vilket var nästan dubbelt så dåligt (heter det så) som mitt innehav som backade med -1,91 %.

Mitt innehav i förhållande till SIX30 Return index

Jämför jag mitt innehav med med SIX30 Return Index som är en mer värdemätare med min strategi så klarade jag mig bra även här (om det nu är värt något då jag backade) som backade med -3,51 %. Detta är ett index mot att återinvestera utdelningen och en mer värdemätare mot min strategi då min strategi är att enbart satsa på utdelningsaktier och att återinvestera hela utdelningen fram till år 2031. Har det gått riktigt bra så kan målet sluta redan vid 2028.

Aktieutdelningar 2017

I november kom utdelning från Akelius och HM och som alltid lika kul med utdelning. Målet är att snitta 4,6 % i direktavkastning ligger jag i fas med ett snitt på 4,66 %. Ahlsell påverkar ”snittdirektavkasningen” ganska mycket i negativ riktning men då ska beaktas att Ahlsells utdelning 2017 baseras på två månader för 2016 (november och december) och ger endast 0,66%. Sett till helår med utdelningen för 2016 som bas så ligger direktavkastningen på 3,96 % i förhållande till en kurs på 53 kr. Skulle detta bli verklighet så är mitt snitt 5,08 % i direktavkastning vilket är helt enligt planen. Saknar utdelningar i juni och december, kanske något att ta i beaktning i framtiden.

Branschfördelning aktievärde

Totalt har jag 15 företag i min portfölj fördelad på sex branscher vilket även detta ligger helt i min strategi, lägger jag till Christinas aktier så läggs sex företag till i fem branscher men dessa tillför endast en bransch i vår gemensamma portfölj. Duni kompletterar branschen med ”Sällanköpsvaror” men det känns oxå bra då alla kommer att behöva köpa toapapper, och liknande i all framtid.

Det som oroar min portfölj kortsiktigt är HM och MQ vilka båda är bedrövliga. Kanske borde jag inte investerat i dessa företag men nu är det gjort och inte så mycket heller, HM har för visso helt okej direktavkastning men ett ganska svajigt företag. MQ har liknande situation och i samma bransch men med än högre direktavkastning. Behåller jag dessa aktier i nuvarande skick i 13 år så kommer jag ändå att vara vinnare i och med utdelningen. Kommer kanske att fylla på med både HM och MQ om aktien sjunker de närmaste månaderna.

Känner mig trygg med min strategi och kommer att hålla fast vid den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *