Minifall i februari

2018-03-01

OMX Stockholm 30 utveckling i februari 2018

Stockholmsbörsen föll precis som alla andra börser i världen ganska ordentligt inledningsvis i februari och på fyra börsdagar försvann 5,63 % av OMS Stockholm 30.

Efter denna inledning så återhämtade sig Stockholmsbörsen mer och mer och vid månadens slut var nergången 1,15 % och sedan årsskiftet det en positiv utveckling första två månaderna med 0,41 %.

Våra Aktieutdelningar 2018

För våran egna del i jakten på aktiemiljonen så tynger fortfarande HM och MQ portföljen ordentligt vilket naturligtvis inte är kul.

Vad som däremot är som alltid aktieutdelning och i februari kom det in en slant från Akelius Residential Pref. Tyvärr är det den enda utdelningen i februari men jag är nöjd med alla utdelningar. Mars ser klart roligare ut med inte mindre än fyra utdelningar.

Vår Branschfördelning Aktievärde i februari 2018

Vid en titt i aktieportföljen så ser den bra ut vad gäller branschfördelningen. Fastigheter är största andelen tätt följd av Industrivaror. Dagligvaror står för 15,7 % av innehavet men den kommer med all säkerhet att minska allt efter.

Industrivaror Tyskland kommer lika troligt att öka när tillfälle ges. I dagsläget är det bara BMW som finns men när tillfälle ges så kommer säkert någon eller några andra in.

Vårt Aktievärde % per företag 28 februari 2018

Spridningen i olika företag känns än mer rätt och 28 februari hade vi aktier i 21 bolag varav Ahlsell är enskilt största posten. Ahlsells aktier är fördelade med 12,5 % i depå hos Swedbank och 5,0 % i Kapitalförsäkring hos Avanza.

Fördelningen är ganska jämn vilket är bra och riskerna fördelade mellan flera bolag och branscher.

Vad gäller min strategi så håller jag fortsatt kvar vid den med fokus på utdelningsaktier då målet är att värdet ska vara som störst 2031. Stabil direktavkastning som eventuellt ökar år från år är mumma och målet är att snitta över 5,0 % och i nuläget är den 5,25 %.

I USA talas det om utdelningsaristokrater vilket är bolag som höjt utdelningen minst 25 år i rad. I Sverige har vi inga sådana bolag men Castellum och Hufvudstaden är de som ligger närmast. I Sverige är fokus istället på bolag som aldrig sänkt utdelningen. I vår portfölj är det HM som sticker ut med drygt 40 år utan att ha sänkt utdelningen och det är kanske den största anledningen till att HM finns kvar i portföljen. Årets utdelning från HM blir 9,75 kr per aktie vilket är samma utdelning för fjärde året i rad. Kanske är det sista året utan sänkning om inte stabiliteten förbättras under året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *