Att forma ett lag

2018-04-20

Lagbygget i dagsläget

Drygt två veckor har passerat sedan det stod klart att Leksand fortsätter spela i HockeyAllsvenskan även kommande säsong. Efter misslyckandet med att gå upp i SHL tog Leffe Carlsson ny sats mot SHL och fördelen med att misslyckas är att vi har en enorm erfarenhet att köpa biljetter.

Återigen hoppas jag som alla andra år att lagbygget ska bli så skarpt so  möjligt. Jag hoppas även på att Leffe satsar svenskt med lite transatlantisk krydda. I nuläget är det 16 spela som står under kontrakt och i nuläget är det ett svenskt Leksand som ställs på isen, jaa kanske inte riktigt svenskt men nästan, två norrmän finns i laget. Målvakten Jonas Arntsen kom till Sverige och Leksand 2015 och Thomas Valkvæ Olsen kom till BIK Karlskoga 2016 och med tanke på historieboken så är dessa båda herrar lite mer än halvsvenskar.

Glädjande är att flera av spelarna väljer att stanna kvar i Dalarnas Stolthet och i nuläget är det elva spelare kvar från årets säsong. Visst, Daniel Bertov jagas av SHL och riskerar att försvinna och samma gäller för Johan Porsberger och Anton Karlsson. Rykten har gått att Oskar Lang ska spela för Djurgården men det är nog ett överskattat ryckte. Mattias Ritola lär säkert stanna vilket är bra. Alex Friesen borde inte vara aktuell för SHL efter hans svaga avslutning men en tillgång för Leksand och lägg även till Matt Carrey så är jag nöjd med forwards.

På backsidan försvinner Olle Alsing till Djurgården om Mr Madhawk har rätt och det är i ärlighetens namn skönt, han är en lika stor säkerhetsrisk som Miljöpartiet. Även Patrik Norén lär vara förlorad enligt samme man och då är det spel i Skellefteå som ska gälla. Patrik Norén är däremot synd om han lämnar. Austin Madaisky kom i slutet på säsongen och jag hade gärna sett en fortsättning av Madaisky då han var de enda som kunde skjuta direktskott från offensiva blå och dessutom fick han oftast igenom skotten vilket är en bedrift.

På förvärvssidan står två backar två forwards och en center och det är bra nyförvärv. Offensivt producerade forwards och center 59 mål i HockeyAllsvenska den gångna säsongen vilket är cirka 40% av vad Leksand totalt producerade i målväg säsongen 2017/18. BRA! Vilka är då dessa lirare? Tor Immo ansluter från Troja-Ljungby är en Leksandsbekanting med spel i klubben 2012-2014 i klubbens J20 SuperElit och vann den HockeyAllsvenska skytteligan med 27 mål, lägg därtill 13 assist i ett lag som ramlade ur HockeyAllsvenskan. Frän Troja-Ljungby ansluter även David Rundquist som var Tor Immos kedjekamrat och producerade 28 assist och 9 mål, flertalet av assisten till Tor Immo. 28 assist renderade i en tredjeplats i den HockeyAllsvenska assistligan. David är för övrigt legenden Thomas Rundquists son och har 71 SHL-matcher med Färjestad och Djurgården på kontot. Tredje forwardsförvärvet är Thomas Valkvæ Olsen som ansluter från Södertälje där han var lagets främste målskytt med 23 mål och delade andraplatsen med Jonathan Dahlin i skytteligan.

På backsidan hittar vi Leksandsbekantingen Daniel Gunnarsson som 2008 till 2011 och debuterade i Leksands A-lag 2011, visserligen en jobbig debut då han bröt foten i A-lagsdebute. Efter detta har Daniel representerat Luleå, Färjestad och Karlskrona i SHL och har 355 SHL-matcher på kontot trotts sina 27 år. Lucas Nordsäter är är det andra nyförvärvet på backsidan och Lucas är född 1998 med meriter från SHL med både Växjö och Färjestad.

Då åter står bara vilka burväktare som ska hålla tätt? Jonas Arntsen är redan klar och Robin Rahm är förlorad. Vad händer med Tex Williamsson? Tillhör Malmö men kommer med all säkerhet inte spela för Malmö kommande säsong. Jag hoppas Tex fortsätter i Leksand även kommande säsong. Kanske kan Oliver Dakell växa ut till den burväktare Leksand behöver.

Inom kort får vi förhoppningsvis fler klartecken vad gäller truppen men jag hoppas som jag tidigare angett att Mattias Ritola, Johan Porsberger, Anton Karlsson, Alex Friesen och Matt Carrey förlänger på forwardssidan samt Austin Madaisky på backsidan. Lägg även till mina förhoppningar från J-laget i Marcus Karlberg, Kalle Eriksson, Axel Bergkvist och Wilde Bröms. Hur statusen med Emil Bemström är vet i tusan men allt tyder på att Djurgården är ett hett alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *