Läget i laget

2018-07-28

Som alltid i dagens lagidrotter händer det ganska mycket i lagen och Leksand är inget undantag. Det går att ha synpunkter på detta och men årets förändringar i Leksands trupp är till de flesta delarna positiva, saknar egentligen bara Daniel Bertov, Patrik Norén och Alex Friesen som var riktigt bra förra säsongen. Till viss del saknas även Emil Bemström som med sin ungdomliga entusiasm hade kunnat bli riktigt bra kommande säsong.

Daniel Bertov var genomgående bästa back och med sitt uppoffrande spel så är det säkert många som kommer att sakna Bertov kommande säsong. Gällande +/- var Daniel Bertov klart bäst i Leksand med +23 vilket är hela +9 före tvåan Patrik Norén. Noterbart är att bäste forward gällande +/-  Johan Porsberger kom först på femte plats med sina +12.

Patrik Norén gjorde sin klart bästa säsong och belönades med ett kontrakt med Skellefteå. Lite surt att tappa Patrik Norén som alltid är otroligt lojal.

Alex Friesen vann interna poängligan med sina 44 poäng och kom på fjärde plats i totala poängligan med samma poäng som tvåan Jonathan Dahlén i Timrå och Éric Castonguay i AIK. Målmässigt gjorde Alex Friesen 15 mål och internt gjorde Johan Porsberger 17 mål och Mattias Ritola 16 mål. Gällande assist så blev det 29 assist vilket var näst bäst i HockeyAllsvenska.

Vid et titt på vad som kommer in i laget så ser det riktigt intressant ut och lagbygget ser vassare ut än förra säsongen och speciellt det offensiva spelet har spetsat till ordentligt. Vassa målgörare och poängplockare har signerat kontrakt.

På forwardssidan kan nämnas bl.a. Tor Immo vann hela skytteligan i stor stil med 27 mål vilket var fyra fler än tvåan, imponerande med tanke på att hans spelade i IF Troja Ljungby som degraderades till HockeyEtta. Även trean i skytteligan Thomas Valkvae-Olsen kommer att representera Leksand. Assistkungen David Rundqvist har anslutit till Leksand får IF Troja Ljungby och tillsammans med Tor Immo fixade duon 77 poäng tillsammans. Lägg därtill Thomas Valkvae-Olsen 34 poäng så ser det bra ut.

Försvarsmässigt tillkommer några spelare med rutin in i omklädningsrummet i bl.a. Mattias Karlsson och Leksandsbekantingen Daniel Gunnarsson in från Karlskrona. Lucas Nordsäter med rutin från SHL i Färjestad bör vara ett bra nyförvärv men kanske mest intressant är Ben O’Connor som ansluter från engelska Sheffield Steelers. En engelsman i Leksand? Joo det kan bli riktigt bra då Ben O’Connor hade kontrakt med KHL men kontraktet bröts när nya ägare kom in i klubben. Ben O’Connor var även den stora dirigenten i landslaget då Storbritannien gick upp i A-gruppen och kommer således att spela VM till våren.

Målvakten Axel Brage känns som en chansning men han har vart bra i HockeyAllsvenskan tidigare.

Lägg därtill juniorerna från egna leden som kommer att få chansen kommande säsong och några var med även säsongen som gick. Nedan är några som är högaktuella och fler kommer säkert att få chansen.

 • Axel Bergkvist, b, född 2000
 • Filip Johansson, b, född 2000
 • Calle Själlin, b, född 1999
 • Erik Aterius, f, född 1999
 • Wilde Bröms, f, född 1999
 • Dennis Finn Olsson, f, född 2000
 • Marcus Karlberg, f, född 2000

Förändringarna i truppen är:

Spelare in:

 • Axel Brage, mv, Örebro
 • Ben O’Connor, b, Sheffield Steelers
 • Mattias Karlsson, b, Karlskrona
 • Lucas Nordsäter, b, Färjestad
 • Daniel Gunnarsson, b, Karlskrona
 • Linus Persson, f, Färjestad
 • David Rundqvist, f, Troja/Ljungby
 • Tor Immo, f, Troja/Ljungby
 • Thomas Valkvä Olsen, f, Södertäljje

Spelare ut:

 • Robin Rahm, mv, Graz 99ers
 • Daniel Bertov, b, Rögle
 • Olle Alsing, b, Djurgården
 • Emil Bemström, f, Djurgården
 • Patrik Norén, b, Skellefteå
 • Martin Grönberg, f, klubb ej klar
 • William Wikman, f, Västerås
 • Alex Friesen, f, Fischtown Pinguins
 • Matt Carey, f, Karlskrona
 • Fredrik Forsberg, f, Karlskoga
 • Marcel Müller, f, Kölner Haie
 • Daniel Pietta, f,  Krefeld Pinguine
 • David Åslin, f, Södertälje

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *