Per August föds nödåret 1868

2018-12-02

Våren är i full färd på sydöstra Öland när ett gossebarn ser dagens ljus den 1 maj 1868. Olaus och Brittas tredje barn fick namnet Per August med tilltalsnamnet August. 1 maj 1868 är en fin vårdag och med tanken på att 1867 var en mycket kall vår och sommar med missväxt och den stundande vintern blev tuff med lite mat på bordet och många visste inte hur de skulle klara den kommande vintern. Vintern blev mer normal även om december 1867 var mycket kall.

Sommaren 1868 var däremot blev exceptionellt varm och ackompanjerat av osedvanligt lite nederbörd torkade stora delar av skörden bort. Augusts första tid på jorden kantades av svält och elände och hela Sverige upplevde nödår 1867-1868. Sydöstra Öland hade det särdeles svårt och fick lida av detta i flera år framöver.

Olaus och Brittas förstfödde (1863) dog redan under under sitt första levnadsår. Andra barnet föddes 1865 och glädjen var stor hemma hos makarna Jacobsson. Per August var nummer tre av barn och kom till världen 1868 och det skulle komma ytterligare fyra barn de kommande 18 åren. 1870 föddes Emmelie Christine men gick bort endast sju månader gammal. 1873 föddes nästa flicka när Hilda Sophia såg ljuset. Efter Hilda Sophisa dröjde det fram till 1880 innan barn nummer sex Carl Albert föddes. Olaus och Brittas sista barn föddes sex år senare 1886 och fick manet Otto Teodor Jacobsson. Otto kom att prägla en del av The Jacob´s framöver vad gäller den andra sidan av Atlanten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *