Nu stängs säsongen 2018/19

2019-04-20

Vad som än sker längs livets allé – Står vi bakom dig, en vitblå armé! Leksands tifo till Tobias Forsberg

HockeyAllsvenska sluttabellen 2018/19

En händelserik säsong är dags att summer och stänga. Seger i premiären var skönt men hösten var en lång pina. Hopp tändes och hopp släcktes. Vissa matcher var helt okej, andra bedrövliga. Roger Melin fick förtroendet i båset efter nio (9 ?) raka förluster och nytt klubbrekord (inget vidare att minnas) och jag var kritisk till Roger Melin (läs mitt kritiska inlägg 18/12 -18) men vilken tur att jag hade fel. Med Roger Melin som Headcoach klättrade Leksand direkt i tabellen utan att spela (och det hände en gång till). När serien var till ända hade 90 poäng spelats in och en 4.e plats var ett faktum och 2 poäng i slutspelsserien.

Publikligan hemma

Trygghet infann sig i truppen och sakteliga radades segrar upp och publiken i arenan njöt och även vi hemma i sofforna. Att Leksand har trogen publik och fans vet de flesta (de som inte vet borde fundera över sina kunskaper) och jag vill med en dåres envishet påpeka att Leksands IF är det enda lag i landet Sverige som fyller sin arena efter nio raka förluster. Lägg därtill att Tegera arena är en stor arena och tar in 7650 åskådare vilket är Sveriges 8:e största ishall sett till publikkapacitet i en kommun med ca. 15 800 invånare och drygt 6 000 i ”stan”. Endast storstadslaget AIK har ett bättre hemmasnitt med 32 fler åskådare.

Publiksnitt borta

Inte nog me det så fyller Leksand arenan ytterligare ett antal gånger och är ganska klart bäst vad gäller bortaplan men 163 fler åskådare.

Storsstadslaget AIK har en fantastisk hemmapublik när det går bra men när det är lite motigt så sviktar det betänkligt och det visades upp med tydlighet i slutet på säsongen, inte minst mot Leksand på Johanneshov den endast 5 930 bänkade sig på Hovet och det var upp emot 2 000 Leksingar av dessa. Konstigt.

Publiksnitt totalt

Totalt sett hemma och borta så drar Leksand klart mest publik då drygt 100 fler ser Leksand än AIK och övriga. Inget att skämmas över, njuuut!

 

 

 

 

Poängligan Leksand

Sett till Leksands insats så vinner Linus Persson den interna poängligan. Sett till hela serien så  kommer Linus Persson först på 22:a plats tätt följd av Thomas Valkvae Olsen på plats 23.

Tyder på att truppen är stark och att många producerar vilket är bra. En bra förstalina är bra men kollektivet levererar. Noterbart är att Backarna Daniel Gunnarsson kommer på plats sex och backkollega Mattias Karlsson två platser längre ner.

Skytteligan Leksand

Vid en titt i den interna skytteligan är det Thomas Valkvae  Olsen som toppar på 18 mål, 3 fler än Johan Porsberger. 18 mål från Thomas Valkvae Olsens klubba ger en 12 plats vilket inte är dåligt men återigen vilket lagbygge Leksand har.

 

 

Flest mål i PP

Flest mål i PowerPlay gör föga förvånande Johan Porsberger med sina 5 vilket ger Johan Porsberger plats 23 i HockeyAllsvenskan. Fyra spelare skickar in pucken i nätmaskorna vid fyra tillfällen och dessa är Linus Persson, Anton Karlsson, Thomas Valkvae OIlsen och Jon Knuts.

 

 

Mål i Box Play

Mål i Box Play är Leksand inget vidare på och lyckas endast näta vid två tillfällen men vad gör det när säsongen slutar med SHL kommande säsong.

 

Istid per spelare

Istid vinns av nestorn Mattias Karlsson snittar drygt 30 sekunder mer än backkolega Daniel Gunnarsson. Lite konstigt är att två spelare som spelat delar av säsongen i Leksand kniper plats tre och fyra och även dessa två herrar är backar.

Först på plats sju hittar vi en forward med en istid på 17:56. Kanske inget konstigt i det, mer ett konstaterande.

 

Daniel Gunnarsson skjuter mest på mål

Daniel Gunnarsson skjuter klart mest vad gäller skott på mål. Johan Porsberger är klart distanserad.

 

 

 

Tekningsligan vinns av Jon Knuts

Jon Knuts vinner tekningsligan vilket är lite förvånande då han egentligen är en skolat ytterforward men vad gör det?

Lite komiskt att en hel del backar finns med på topp 10 vad gäller tekningar.

 

 

Tekningsliga offensiv zon

Att vinna tekningar i offensiv jämförs ofta med en fast situation i fotboll men frågan är om inte en offensiv tekning i hockey resulterar i fler mål än en fast situation i fotboll. Hade varit kul att se statistik över detta fenomen. Noterbart är ändå att Kevin Schultze vinner före Mattias Karlsson som också är back. David Lundmark kniper tredjeplatsen som första center men med endast en teckning. Första ”riktiga” center hittas på plats 9 i Jon Knuts om han nu är center.

Tekningsliga deffensiv zon

Om tekning i offensiv zon är viktig så vad är då inte tekning i deffensiv zon? Konstigt nog hittas första center först på 7:e plats i Jon Knuts, visst antalet tekningar varierar men kul i alla fall.

 

 

 

Utvisnigsligan

Flest utvisningar drar Mattias Karlsson på sig men 55 utvisningsminuter i grundserien är inget att gnälla över. Faktum är att Leksand inte drar på sig en enda ”game” på hela säsongen men lik väl är både Jesper Ollas och Mattias Ritola avstängda i efterhand, Mattias Ritola frias dessutom i efterhand. Vad säger det om disciplinnämnden?

 

Blockerade skott

Att blockera skott är en oerhört viktig del i dagens ishockey och det är Leksand riktigt bra på och bästa av alla är Daniel Gunnarsson följd av ytterligare ter backar.

 

 

 

Tacklningsligan vinns av Erik Aterius

Tacklingsligan tar unge Erik Aterius hem segern i med 28 tacklingar, samma so Mattias Karlsson men med klart färre matcher spelade.

 

 

 

 

+/- ligan vinns av Daniel Gunnarsson

Nu återstår bara att redovisa grundseriens +/- liga som vinns klart av Daniel Gunnarsson på +20. Imponerande 🙂

Nu byter jag säsong till 2019/2020. Väl mött framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *