Elafonissi med punka

2019-09-09 Kreta Måndag

Fantastiska stränder i Elafonissi

Tunnel på vägen till Elafonissi

Idag ska vi till Elafonissi, den rosa stranden på Kreta. Johan och Rickard har fixat med att hyra bilar, en minibuss och en lite personbil är hyrt. Tror att Bea och Josefin har fixat med lunchkassar från hotellet.

Arvid förbereds för bad

Vi packar in oss nio i ena bilen som Rickard är pilot i och fyra i den andra som Michael är pilot för. Vi lämnar hotellet lite efter klockan nio och rullar västerut och tvärs över ön till södra delen och det är en häftig upplevelse att åka på slingrande vägar utmed bergssluttningarna.

042 Långgrunt bad i Elafonissi passar Christina

Framme i Elafonissi parkerar vi och tar sikte på stranden, en strand som är vidsträckt och med bad på båda två sidor om stranden. Vi börjar med lunchlådorna innan det är dags för bad.

Härliga stränder och långgrunt i vattnet vilket är skönt för barnen. Tror alla njuter i fulla drag i det sköna vädret på 34 grader i skuggan

Härligt att bada i Medelhavet tycket Arvid, Tex och Isabell

Plötsligt runt tvåtiden så börjar det blåsa ordentligt och vi bestämmer oss för att åka tillbaka till hotellet. In med allt och alla i bilen och vi startar upp, Michael backar ut först men för genast tillbaka och meddelar att vi har punka på höger bakhjul på minibussen.

Johan fixar punkteringen

Okej, bara att byta till reservhjulet vilket visar sig vara en svår uppgift. Volkswagen är ingen höjdare på att bygga minibussar, tydligen får dem inte plats med reservhjulet inne i bilen så det får hänga under bilen vilket jat tycker är väldigt konstigt, varför inte lägga en balja under med reservhjul i? Kan inte at mer än några millimeter. Rickard ger sig på att lossa reservhjulet men den ena bulten går inte att lossa då den bara snurrar runt då muttern på översidan inte sitter fast.

Varmaste dagen hittills när Rickard kör oss till hotellet

Johan kontaktar uthyraren som skickar en lokal servicekille (gubbe på säkert 70 år) och det är den sämsta hjulbytare jag varit med om, måste varit hans första hjulbyte. Domkraft på plats som vevas några varv. Efter lite slit är det Johan som löser problemet med att få loss hjulet med blånagel som belöning och den så kallade servicegubben ska byta hjulet, han bara viftar bort oss andra och pratat grekiska.

Slingrande vägar över berget

Han vevar inte speciellt mycket på domkraften, lossar alla hjulbultar och ska ”vika” loss hjulet vilket naturligtvis inte går, då tar han sin rörtång och börjar gräva under hjulet och hjälper till med händerna. Jag försöker hjälpa till att höja domkraften men får en grekisk utskällning och viftas bort.

Kvällen avslutas med ett fyrverkeri

Christiana, Michael och jag bestämmer oss för att gå till skuggan med barnen men hamnar i en serviceshop och köper en hamburgare och lite att dricka. Efter kanske en halvtimma kommer Isabell och hämtar oss, hjulet är bytt.

In i bilen och vi kör mot hotellet. Rickard föreslår att vi stannar på en mack och efterdrar hjulet och kollar däcktrycket vilket vi gör. Vi kollar bultarna på en parkering och de är ok men det ser oroväckande ut att vara lite luft vilket visar sig stämma då det är endast 2,5 kilo i hjulet. Jag kollar hur mycket det är i högra bakdäcket och där är det 5 kilo. Fyller på till 3,6 kilo men vågar inte trycka i mer då däcket inte är av bästa kondition.

Färden mot hotellet fortsätter nerför berget på slingriga vägar men med vidunderlig utsikt. Vi stannar till på en bensinmack nära hotellet och tankar, ”lillebilen” tankas full och minibussen tankas upp till hälften som avtalat.

Väl framme på hotellet lämnas nycklar till biluthyraren som ska kolla upp däcket och han vill träffa Johan och Rickard lite senare. När denna träff sker så har han mage att ta betalt för reparation av höger bakdäck (vilket är i son ordning) men har påstår att även vänster bakdäck är punkterat vilket jag är mycket tveksam till. Kalaset kostar 25€. Han påstår även att vi inte skulle betalat klåparen som hjälpte till i Elafonissi vilket han borde varit tydligare med vid utlämnandet av bilen eller vid telefonsamtalet. Bedrövlig uthyrare.

Kvällen avslutas med middag och jag tror alla är nöjda med Elafonissi men lite missnöjda med hyrbilsfirman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *